D vitamīns ir tēma, kas mūsu platuma grādos kā veca leijerkaste visu gadu griežas uz riņķi, savu kulmināciju sasniedzot ziemā. Ierobežotās saules gaismas dēļ pietiekamā daudzumā to fiziski nav iespējams uzņemt, tāpēc, sagaidot gada nogales mēnesi, atgādināsim, kas liecina par D vitamīna trūkumu, kādus greizus pieņēmumus nezinātāji tam piedēvējuši un kuros pārtikas produktos "pazudušo dēlu" atradīsim.
Ja parasti vitamīni organismā paši neveidojas, D vitamīns to starpā ir izņēmums. Populārākie tā uzņemšanas avoti ir pārtika un saules gaisma – tā aktivizē D vitamīna priekšformas cilvēka ādā. Tā kā ziemas laikā dzeltenās bumbas parādīšanās pie debesīm nav bieža parādība, aktuāls jautājums – vai ar vasarā uzņemto pietiks visai ziemai? Kā skaidrojis Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, visticamāk, nē. Tāpat nevar aizmirst, ka pārmērīga uzturēšanās saulē veicina citu problēma, tajā skaitā ādas audzēju risku palielināšanos.
Galvenā D vitamīna funkcija ir kaulu, zobu un muskuļu veselības uzturēšana, taču tas ir ļoti svarīgs palīgs arī imūnsistēmai un sirds un asinsvadu sistēmai. Jāteic gan, ka tā trūkumu ikdienas rutīnā viegli atstāt bez ievērības, aizbildinoties ar: "Kuram tad reizēm nesāp galva vai muskuļi?", savukārt nereti deficīta simptomus var nemaz nejust un neredzēt.