citrons garšvielas
Foto: Shutterstock
Kad runa ir par garšas piešķiršanu, sāls ierindojas saraksta augšgalā. Lai gan vārāmais sāls jeb nātrija hlorīds organismam ir pat nepieciešams, bieži vien ar to šaujam pāri strīpai, un pārmērīgs daudzums tiek saistīts ar dažādām veselības likstām, tostarp paaugstinātu asinsspiedienu, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību. Rūpēs par sevi un tuvajiem, kuriem ikdienā cel galdā maltītes, ļaujies eksperimentiem! Iespējams, tavs iecienītais ēdiens bez sāls, bet ar piparu, dažādu garšaugu maisījumu vai citrona piešprici garšos 100 reizes labāk. Un būs arī veselīgāk!

Pašam par sevi sālim nav ne vainas – tas nav kaitīgs. Vēl vairāk, lietots ar mēru, sāls ir ļoti vajadzīgs šķidrumu regulēšanai un elektrisko impulsu pārnešanai starp šūnām. Problēmas rodas ar ēdieniem un produktiem, kurus negatavo pats. Ēdienkartēs taču nav norādīts, cik daudz sāls gatavošanā izmantots, ne tā? Tāpat liels sāls daudzums tiek pievienots arī dažādā uzkodām, piemēram, čipsiem, riekstiņiem, krekeriem un konservētajām maltītēm, kuru gadījumā ļoti rūpīgi jāpārlasa to etiķetes.

Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina norādījusi, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami. Pārmērīga sāls lietošana var veicināt pieņemšanos svarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!