Grūtniecības laiks ir īpašs periods sievietes dzīvē. Līdz ar ziņu par bērniņu dzīvē notiek daudz pārmaiņu gan emocionāli, gan fiziski – mainās sievietes domāšana, izskats, emocionālais stāvoklis. Nu jau ir atbildība par divām dzīvībām, līdz ar to aktuāls kļūst jautājums – ko sieviete var droši lietot uzturā, bet no kā labāk izvairīties? Par produktiem, ar kuru lietošanu grūtniecības laikā nepārspīlēt, un jaunās māmiņas uzturu stāsta "Rimi Bērniem" eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Produkti, kas var kļūt bīstami
"Grūtniecības laiks reizēm nes kāri pēc atsevišķiem ēdieniem – īpaši saldiem vai sāļiem. Sekojot saprātam, grūtniece var ēst gan saldus, gan sāļus, gan asus ēdienus, taču ir tādi, kuri var būt nevēlami gaidāmajam bērniņam. Grūtniecības laikā sievietes organisms kļūst krietni jutīgāks ne tikai emocionāli, bet arī fizioloģiski. Piemēram, vairākas vielas, baktērijas un vīrusi, kas sievietei ārpus grūtniecības nekaitētu, grūtniecības laikā var būt bīstami pašas un mazuļa veselībai. Tāpēc grūtniecei uzmanīgāk jāizvērtē pārtikas produktu kvalitāte un drošums. Tomēr nevajadzētu ļoti koncentrēties uz to, ko nedrīkst, – var meklēt alternatīvas un iemīļotos produktus uz laiku aizstāt ar ko citu, tādējādi dažādojot un papildinot savu ēdienkarti," iesaka Ļubina.