Delfi foto misc. - 78380
Foto: Pixabay
Pēc garās ziemas mūsu vitamīnu un enerģijas krājumi bieži vien ir izsīkuši, tāpēc īpaša uzmanība būtu pievēršama produktiem, kas nodrošina gana daudz D, C, E vitamīnu, folskābi un citus vērtīgus savienojumus, piemēram, antioksidantus. Ko būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē, lai, sagaidot pavasari, enerģijas pietiktu visai dienai, skaidro uztura speciāliste Lizete Puga.

Pirmajā vietā – D vitamīns

Grūti pamosties, nogurums un bezspēks, arī tad, ja diena vēl nav galā, enerģijas un dažkārt arī dzīvesprieka trūkums – tam visam var būt pavisam vienkāršs izskaidrojums, – pietrūkst D vitamīna. "Ziemas periodu esam pavadījuši telpās, vājus saules starus redzot tikai pa logu. Bet, ja D vitamīna pietrūkst, tas ļoti lielā mērā var ietekmēt pašsajūtu, radīt kaulu un muskuļa sāpes vai vājumu. D vitamīna trūkumu saista arī ar stresa lūzumiem, jo īpaši kājās, iegurņa un gūžas kaulos. Tam ir svarīga loma imūnsistēmas stiprināšanā, teic Puga, iesakot uzturā iekļaut dažādus pārtikas produktus – gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes. Piemēram, zivis, olas, biezpienu, sieru, riekstus un dažādas eļļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!