piens pārtika smarža
Foto: Shutterstock
Vai piens vēl ir "labs"? Vai aizvakardienas vakariņu pārpalikumi vēl ir ēdami? Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, bieži vien talkā ņemam degunu, precīzāk – "smaržas testu", kas palīdz noskaidrot, vai konkrētajam produktam ir vieta ledusskapī, vai arī tas ar steigu metams laukā. Šajā gadījumā pilnībā uzticamies vienai no savām maņām, taču eksperti norāda, ka papildu piesardzība par ļaunu nenāks.

Janvāra sākumā Lielbritānijas lielveikalu tīkls "Morrisons" nāca klajā ar paziņojumu, ka turpmāk uz piena produktiem vairs nebūs norādīts izlietošanas termiņš, bet gan datums, līdz kuram to vislabāk izmantot, atsaucoties uz "The Guardian", raksta "Huffington Post". Tā vietā patērētāji aicināti izmantot tā saukto "smaržas testu", pēc kura tad arī noteikt, vai govs piens vēl ir dzerams. Mērķis –novērst absolūti nevajadzīgu pārtikas laišanu zudībā.

Arī Kristena Gibsone, Arkanzasas Universitātes profesore pārtikas zinātnē, uzsvērusi, ka meklēt veidus, kā samazināt pārtikas nonākšanu atkritumos, ir ārkārtīgi svarīgi. Tāpat speciāliste norādījusi, ka arī uz produktu iepakojumiem lasāmie termiņi var būt mulsinoši, taču, viņasprāt, aicinājums izmantot "smaržas testu" var patērētājos radīt zināmu apjukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!