uzkodas, našķi, ēdiens, ogas, augļi, maize, bērns, skola, skolēns, veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Saldā garša ir pirmā, ko bērni iepazīst, jo mātes piens ir salds. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka, dodot izvēles iespējas, vairumam bērnu un arī pieaugušo roka drīzāk stiepsies pēc kāda salda našķa, nevis veselīgākas, bet garšā neitrālākas uzkodas. Saldumi šķietami nomierina un uzlabo omu, taču lielā daudzumā veicina arī veselības problēmas un lieko svaru. Kāpēc našķi tomēr ir vajadzīgi un kā izvēlēties veselīgus našķus, uztura speciāliste Elīna Balode.

Problēma – neveselīgu našķu pieejamība


Pamats veselīgam dzīvesveidam tiek ielikts bērnībā. Kaut arī nekad nav par vēlu mainīt dzīvesveidu, bieži vien tie paradumi, kas mums izveidojušies agrīnajā dzīves posmā, var būt ļoti iesakņojušies un grūti maināmi. Labprāt panašķoties mēdz gan bērni, gan pieaugušie. Diemžēl bieži vien nekontrolēta našķošanās nepaliek bez sekām. Pērn 19,2 procenti jeb gandrīz piektajai daļai pirmsskolas vecuma bērnu piecu līdz sešu gadu vecumā Latvijā konstatēta lieka ķermeņa masa un aptaukošanās, secināts Veselības ministrijas 2021. gadā veiktajā pētījumā par fizisko aktivitāti un uztura paradumiem pirmsskolas vecuma bērniem Latvijā. Taču situācija ar katru gadu pasliktinās: piemēram, trešklasnieku vidū aptaukošanās un liekais svars novērojams jau katram ceturtajam jeb 25 procentiem skolēnu. "Lai arī lieko svaru veido dažādu faktoru kopums – mazkustīgs dzīvesveids, nepareizs uzturs, reizēm arī dažādas saslimšanas, tomēr viena no lielākajām problēmām ir tieši pārāk liels cukurotu našķu patēriņš uzturā," norāda Elīna Balode.

Foto: Shutterstock

Ir grūti kaut ko pārmest bērniem, ja ģimenē pārmērīgai našķu lietošanai netiek pievērsta uzmanība un dažādi koši kārumi ir pieejami ik uz soļa. Lai arī skolās vairs nav atļauts tirgot ne saldus, ne sāļus našķus, nedz arī saldinātus gāzētos dzērienus, piemēram, sulas bērni joprojām var iegādāties. Tomēr arī sulas būtu jāpieskaita našķiem, un tās nebūt nevar lietot bez ierobežojuma. Piemēram, populārā gāzētā saldā dzērienā ir 10,2 grami cukura uz 100 gramiem produkta, un skolā to pārdot nedrīkst, Savukārt tetrapakā pildītā sula satur 10 gramu cukura uz 100 gramiem produkta, un to tirgot drīkst, kaut arī cukura saturs ir tāds pats kā bieži peltajos gāzētajos dzērienos.

Našķoties vajag, bet tas jādara gudri!


Ir tikai normāli, ka bērni starp ēdienreizēm grib ēst, un tas nebūtu jānosoda, uzsver Elīna Balode. Tādēļ tieši vecāku atbildība ir izdarīt pareizo izvēli un veikalā nestiept roku pēc pirmā našķa, kas atrodas acu priekšā. Labāk izvēlēties veselīgas un daudzveidīgas uzkodas, piemēram, augļus, ogas, dārzeņus. Arī piknika sieriņi, kam ir viegli dozējama porcija un kas satur vērtīgas olbaltumvielas, var būt viena no izvēlēm, tikai nevajadzētu ar tiem pārlieku aizrauties, jo tie satur daudz sāls. Savukārt cepumus ieteicams izvēlēties tādus, kuros šķiedrvielu daudzums ir lielāks par sešiem gramiem uz 100 gramiem produkta. Jāņem vērā, ka našķi jāizvēlas gudri, savukārt saldumi jāatstāj īpašām reizēm.

"Būtiski, lai bērniem viegli pieejami ir našķi, kas dod nevis ātro enerģiju, bet gan iedarbojas lēnām un pakāpeniski, turklāt vienlaikus ir arī garšīgi. Lielisks piemērs ir augļi un dārzeņi: tos var sagriezt un iedot bērnam līdzi kastītē vai mājās vienmēr turēt viegli pieejamus. Tā bērns ne tikai uzņems enerģiju, bet arī vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas," iesaka uztura speciāliste.

Foto: Shutterstock

Sevišķi svarīga "lēnā enerģija" ir bērniem, kuri apmeklē interešu pulciņus un sporta nodarbības: pirms tam vajadzētu uzņemt enerģiju, tāpēc ar dārzeņiem vien nebūs līdzēts. Labāk noderēs, piemēram, bezpiedevu jogurtā iemaisīts neliels daudzums pilngraudu mušļa, pilngraudu auzu cepumi, šķēle kliju maizes ar zemesriekstu sviestu un ābola šķēlītēm, kas radīs sāta sajūtu. Pat krāsnī apceptas kartupeļu daiviņas var būt lielisks našķis, tikai svarīgi limitēt porciju lielumu, lai bērnam pirms aktivitātēm nebūtu pārāk pilns vēders.

Kā pagatavot gardus našķus pašiem

Vienkāršas, bet gardu un veselīgu našķu receptes, ko bērni var pagatavot arī paši, ir apkopotas recepšu grāmatā "Nevainīgie kārumi bērniem", kura izstrādē piedalījusies arī Elīna Balode, sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem. Lūk, divas gardas receptes no šīs grāmatas.

Auzu cepumi ar pārsteigumu

Sastāvdaļas (1 porcijai)

  • divas ēdamkarotes (bez kaudzes) jeb 30 g auzu pārslu
  • divas ēdamkarotes (bez kaudzes) jeb 20 g mandeļu vai lazdu riekstu
  • viena ēdamkarote medus
  • pustējkarote ingvera pulvera


Pagatavošana

Samaisi auzu pārslas, sasmalcinātus riekstus un ingvera pulveri. Beigās maisījumam pievieno medu. Rūpīgi visu samaisi un kārto šo masu uz pannas mazās bumbiņās. Uzkarsē krāsni līdz 150 grādiem un cep cepumus apmēram 10 minūtes. Kad cepumi ieguvuši viegli brūnu krāsu, slēdz krāsni ārā, atdzesē cepumus un izbaudi!

Saldais jogurta kārtojums

Sastāvdaļas (1 porcijai)

  • sešas ēdamkarotes jeb 120 g grieķu jogurta
  • puskrūze jeb 60 g melleņu vai citu ogu
  • viena piektā daļa ēdamkarotes jeb 30 g mandeļu skaidiņu vai mandeļu
  • ceturtdaļtējkarote vaniļas ekstrakta


Pagatavošana

Uz pannas apgrauzdē mandeļu skaidiņas, līdz tās ir zeltainas, un liec malā. Sajauc jogurtu un vaniļas ekstraktu. Liec pusi jogurta glāzē, virsū – pusi melleņu un uzkaisi pusi riekstu. Atkārto ar atlikušajām sastāvdaļām tādā pašā secībā. Pirms ēšanas atstāj uz stundu ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!