lielveikals iepirkšanās pārtika veikals
Foto: Shutterstock
"Kas šodien būs vakariņās?" ir viens no apnicīgākajiem ikdienas rutīnas jautājumiem, kas pārtikas un citu pakalpojumu sadārdzināšanās dēļ liek meklēt jaunus veidus, kā ģimenes iepirkšanos un ēst gatavošanu padarīt vienkāršāku un pastāvīgi nepārsniegt pārtikai atvēlētos līdzekļus. Šī iemesla dēļ popularitāti iemantojis piegājiens, plānot ēdienreizes un iepirkties visai nedēļai. Vai viss ir tiek viegli un vienkārši?

Nedēļas iepirkumu sarakstā – produktu grupas nevis recepšu sastāvdaļas


"Kā es varu zināt, ko gribēšu ēst pēc nedēļas?", "Man negribas ēst veselu nedēļu pēc ēdienkartes plāna! Ja nu sagribas kaut ko citu?" ir diezgan labi atpazīstamas frāzes. Šī iemesla dēļ nedēļas ēdienkartes plānošanā un iepirkumu sarakstā uztura speciāliste Inese Siksna iesaka tikai aptuveni ieskicēt, kādi konkrēti ēdieni varētu būt katras dienas plānā, bet iepirkumu sarakstu veidot nevis konkrētām ēdienu receptēm, bet balstoties uz četrām pārtikas produktu grupām: graudaugu produkti, augļi un dārzeņi, piena produkti, gaļa un zivis. Tas nozīmē, ka uz veikalu ir jādodas ar tādu iepirkumu sarakstu, kas ir veidots nevis konkrētām ēdienu receptēm, bet gan ar vēlamo vairāku produktu sarakstu no katras grupas, piemēram, kāda veida gaļa un tās produkti, kāda veida piena un graudaugu produkti mājās ir beigušies. Šāda pieeja nodrošina, ka tiks nopirkts viss nepieciešamais plānotajai ēdienkartei, bet tajā pašā laikā rada ģimenei iespēju variēt ar ēdienu daudzveidību un pagatavošanas kārtību nedēļas ietvaros. Piemēram, graudaugi ir grupa, kas dod enerģiju un būs maltīšu pamats, uz kura var būvēt visu ēdienkarti. Ko no gaļas, zivs un dārzeņiem mēs nākamnedēļ varētu ēst klāt pie mājās esošajiem rīsiem, griķiem? – tas ir princips, kā savus iepirkumus plānot vajadzētu nākamajai nedēļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!