Šoruden vairāk nekā jebkad saprotam, cik dzīve ir dārga – visās šo vārdu nozīmēs. Pārtikas cenu brauciens kosmosā daudziem sit pa maciņu, neatstājot citu variantu, kā savu iemīļotāko produktu vietā meklēt kādu lētāku alternatīvu. Taču lēts ne vienmēr nozīmē, ka tas ir slikts. Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, "Instagram" konta "uzlabo" satura radītāja, dalās ieteikumos, kuras produktu alternatīvas būs izdevīgākas, bet ne mazāk veselīgas.
Lai uzturs būtu pilnvērtīgs, no zivju produktiem neizbēgt, jo, piemēram, lasis un citas treknās zivis satur vislielāko omega-3 taukskābju daudzumu. Taču lasis nav no tiem lētākajiem produktiem. Kā ekonomiskāku alternatīvu Zakarkeviča iesaka galdā likt siļķi – ja kilograms laša maksā aptuveni 30 eiro, tad siļķe – vien ap 10 eiro, taču vērtīgās omega-3 taukskābēs tajās ir pat vairāk. Uz jautājumu, vai uzturvērtības saglabājas arī sasālītajās siļķēs, uztura speciāliste atbild apstiprinoši, taču tad jāņem vērā, ka tajās būs arī salīdzinoši liels sāls daudzums: "Ieteiktu sekot līdzi, lai nav virs 2-3g sāls uz 100g, un tad citas ēdiena sastāvdaļas nesālīt."
Labs variants griķu vietā ir izvēlēties miežus – cenu ziņā tie ir izdevīgāki un neatpaliek arī uzturvērtības aspektā. "Starp citu, mieži tās pašas pērļu grūbas vien būs, tikai nav noslīpēti, ar vairāk minerālvielām un lētāki." Savukārt nepiesātinātie tauki atrodami ne tikai riekstos, kas mēdz maksāt ap 20 eiro kilogramā, bet arī sēklās. Tās iespējams iegādāties aptuveni uz pusi lētāk. Uztura speciāliste īpaši izceļ linsēklas, jo taukskābju saturs tajās ir viens no vērtīgākajiem.