Patulīns ir dabiskas izcelsmes pelējuma sēņu veidots mikotoksīns, kas sastopams daudzos pārtikas produktos – parasti skābos augļos un dārzeņos. Cilvēki ar to visvairāk saskaras, uzturā lietojot ābolus un to produktus: ievārījumus, biezeņus, sulas u.c. Pelējuma sēne ir viens no biežākajiem avotiem, kas var veicināt patulīna veidošanos mehāniski vai kā citādi bojātos, iesprāgušos, saskrāpētos augļos, kā arī veicināt šī toksīna augšanu augļu pūšanas procesā. Tādēļ ir ļoti svarīgi arī uzglabāšanas laikā pārliecināties par augļiem, tos vizuāli novērtējot pirms lietošanas pārtikā un īpaši dodot bērniem. Tieši zilganpelēkā pelējuma veidošanās ir pazīme par patulīna klātbūtni iepuvušos ābolos un citos produktos, kam būtu jāpievērš uzmanība, jo tas var liecināt, ka bojāšanās procesā jau ir attīstījies patulīns. Tāpat ir būtiski nodrošināt pārtikas produktu pareizu uzglabāšanu, īpaši pēc sulas paku, bērnu biezenīšu vai ievārījumu un kompotu atvēršanas.
Veselība
Neapēd toksīnu – patulīnu! Kāpēc jābūt uzmanīgiem ar bojātiem augļiem
Life
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit