āboli raža augļi
Foto: Shutterstock
Liela daļa sevi sauc par diezgan praktiskiem cilvēkiem, tāpēc izskatīs jebkuru iespēju, lai tikai nevajadzētu kaut ko izmest miskastē. Piemēram, kad āboli nedaudz iebojājušies, vienkārši izgriežam puvuma vietu un ar drošu sirdi ēdam svaigus, vārām zaptes vai taisām kompotus! Arī ievārījumam tikai noņemam pelējuma kārtiņu un ēdam nost. Institūta "Bior" vadošais pētnieks, ķīmijas zinātņu doktors Ingars Reinholds norāda, ka daudzi cilvēki nezina, ka tādā veidā apēd toksīnu – patulīnu un kaitē savai veselībai.

Patulīns ir dabiskas izcelsmes pelējuma sēņu veidots mikotoksīns, kas sastopams daudzos pārtikas produktos – parasti skābos augļos un dārzeņos. Cilvēki ar to visvairāk saskaras, uzturā lietojot ābolus un to produktus: ievārījumus, biezeņus, sulas u.c. Pelējuma sēne ir viens no biežākajiem avotiem, kas var veicināt patulīna veidošanos mehāniski vai kā citādi bojātos, iesprāgušos, saskrāpētos augļos, kā arī veicināt šī toksīna augšanu augļu pūšanas procesā. Tādēļ ir ļoti svarīgi arī uzglabāšanas laikā pārliecināties par augļiem, tos vizuāli novērtējot pirms lietošanas pārtikā un īpaši dodot bērniem. Tieši zilganpelēkā pelējuma veidošanās ir pazīme par patulīna klātbūtni iepuvušos ābolos un citos produktos, kam būtu jāpievērš uzmanība, jo tas var liecināt, ka bojāšanās procesā jau ir attīstījies patulīns. Tāpat ir būtiski nodrošināt pārtikas produktu pareizu uzglabāšanu, īpaši pēc sulas paku, bērnu biezenīšu vai ievārījumu un kompotu atvēršanas.

Kāpēc satraukties par patulīna ietekmi uz veselību

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!