lasis sparģeļi
Foto: Shutterstock
Tauki ir neatņemama veselīga uztura sastāvdaļa, tiem jāveido 30–35 procentus no kopējā uzņemtās enerģijas daudzuma diennakts laikā. Savulaik daudz ticis runāts par tauku kaitīgumu, tomēr pēdējos gadu desmitos uzskati par taukiem mainījušies, jo pētījumu rezultātos atklāts, ka tauki ir dažādi un to ietekme uz cilvēku organismu atšķiras. Kas ir veselīgie tauki, kuros produktos tie meklējami un kāpēc mums tik ļoti nepieciešami, stāsta "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kas ir veselīgie tauki, kuros produktos tie meklējami un kāpēc mums tik ļoti tie nepieciešami, stāsta "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

"Tauki ir nozīmīgas bioloģiski aktīvas vielas – triglicerīdi, lipoproteīdi, sterīni u. c., kas ir pamatuzturvielas mūsu organismā. Ja uzturā prevalē nepiesātinātās taukskābes, samazinās sirds-asinsvadu slimību attīstības risks. Uz šī pamata balstīta Vidusjūras diēta, jo, tieši pētot Vidusjūras iedzīvotāju uztura paradumus, tika konstatēts, ka, neskatoties uz augstu tauku saturu diētā, sirds-asinsvadu slimības ir sastopamas krietni retāk nekā valstīs, kur cilvēki lielāku tauku daudzumu uzņem ar piesātinātiem taukiem, kas galvenokārt ir atrodami dzīvnieku izcelsmes produktos," stāsta Ļubina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!