Katrā vecumā savs labumiņš jeb kāpēc organismam vajag olbaltumvielas
Foto: Shutterstock
Līdz ar vecumu cilvēka ķermenim ir nepieciešams par aptuveni 50 procentiem vairāk olbaltumvielu nekā jaunībā, jo tās palīdz saglabāt muskuļu masu un palēnināt kaulu masas zudumu, vienlaikus pietiekams proteīna daudzums palīdz saglabāt imunitāti un paātrināt atveseļošanos, skaidro eksperti.

Pētījumi liecina, ka papildu olbaltumvielas vecākiem pieaugušajiem palīdz mazināt kustību traucējumu risku un var pagarināt dzīves ilgumu. Līdz ar novecošanos būtiski ir uzturvielām bagāti ēdieni – tur, kur augstāka satura olbaltumvielas, nepiesātinātie tauki, vitamīni un minerālvielas.

Zinātnieki lēš, ka muskuļu masas samazināšanas dažiem cilvēkiem var sākties jau no 40 gadu vecuma. Tas palielina, piemēram, kritienu un kaulu lūzumu risku, kas negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti, tāpēc pieaugušajiem ir svarīgi laikus pievērst uzmanību savam ikdienas uzturam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!