jaundzimušais krūtsbarošana zīdīšana zīdainis zīdīt jaunā māmiņa
Foto: Shutterstock
Zīdīšanas laikā, līdzīgi kā grūtniecības periodā, ir paaugstināta nepieciešamība pēc folskābes, joda un citām uzturvielām. Daudzu uzturvielu, minerālvielu, vitamīnu, nepiesātināto taukskābju u. c. saturs mātes pienā ir atkarīgs no šo uzturvielu nodrošinājuma sievietes uzturā. Tādēļ ir būtiski zīdīšanas periodā nodrošināt organismam nepieciešamo uzturvielu daudzumu, lai atbilstošā daudzumā uzturvielas ar mātes pienu saņemtu arī zīdainis.

Veselības ministrijas izstrādātajā materiālā "Veselīga uztura ieteikumi sievietēm zīdīšanas periodā" plašāk skaidrots, kādēļ māmiņām zīdīšanas laikā jāuzņem papildu dažādas uzturvielas.

Folskābe – zīdīšanas periodā ieteicams uzņemt 500 μg folskābes dienā, un tā ir nepieciešama normālai imūnsistēmas darbībai un sarkano asins šūnu jeb eritrocītu sintēzei. Termiski apstrādājot folskābi saturošus produktus, folskābes daudzums tajos būtiski samazinās. Tāpēc ikdienā ir svarīgi uzturā lietot dārzeņus (īpaši zaļo lapu salātus un dārzeņus zaļā krāsā) svaigā veidā, kā arī pākšaugus. Ieteicams konsultēties ar ārstniecības personu par papildu folskābes uzņemšanas
nepieciešamību uztura bagātinātāju veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!