Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka vasarā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām (salmoneloze, kampilobakterioze, pārtikas toksikoinfekcijas u. c.). Šī tendence ir cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu, nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu un karstā laika ietekmi uz baktēriju savairošanās ātrumu pārtikas produktos. Turklāt dažādu infekcijas slimību aktivizēšanās tika novērota pēc Covid-19 ierobežojošo pasākumu atcelšanas.
2022. gadā Latvijā tika reģistrēti 156 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, un 2023. gada pirmajā pusgadā reģistrēti jau 154 saslimšanas gadījumi.
Inficēšanās ar salmonelozi notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c.) vai ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem, kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, kā arī var inficēties kontakta ceļā, ja netiek ievērotas higiēnas normas.