Šis raksts ir daļa no rakstu sērijas "Latvijas dzertgriba", kurā stāstām par alkoholismu Latvijā un grādīgo dzērienu ietekmi uz cilvēku dzīvēm.
Latvijā būs pagrūti atrast kādu dzimtu, kuru nav skāris zaļais pūķis. Ģenētiska predispozīcija nozīmē to, ka atvase labāk panes alkoholu, ātrāk izveidojas tolerance jeb spēja "turēt" daudz. Arī to, cik īsā vai ilgā laikā cilvēks sasniedz "dibenu", lielā mērā ietekmē ģenētika, taču nodzerties var gan dažu gadu, gan vairāku desmitu gadu laikā. Nozīme ir arī intelektam un personības tipam – trauksmainam cilvēkam ar sevi grūtāk tikt galā nekā mierīgam. Nodzerties var ar ļergu. Un var arī ar smalkiem vīniem un konjakiem, savu it kā veiksmīgo dzīvi dāsni dokumentējot "Instagram". Kurš gan nav redzējis ietekmīgas influenceres svētdienās brančojam trendīgā kafejnīcā ar "Proseco" glāzi rokās 11.00 no rīta? Tā tiek paturpināta vakardienas ballīte. Vai viņām visām ir problēmas ar alkoholu? Nav teikts. Taču šāda dzīves svinēšana – liekot vērotājiem to asociēt ar veiksmīgu, naudīgu, piepildītu dzīvi – pavisam noteikti normalizē dzeršanu, un būs kāda, kam tas beigsies skumji. Ir arī labā ziņa – patiešām ir iespējams visu dzīvi iemalkot un nenodzerties, to sauc par mēreno lietošanu. Problēma tikai tāda, ka jāspēj uz šī šaurā tiltiņa nostāvēt visu mūžu, bet tā ir laimes spēle. Starp citu, dāmas, kuras jau slīgst atkarībā, par savu izskatu īpaši vairs nesatraucas, pārmērīgas alkohola lietošanas nelāgās pēdas sejā un ķermenī rezonē tikai uz tām sievietēm, kuras vēl var izrauties no pūķa ķetnām, zina teikt daktere Skaida.
Paldies Dievam, piektdiena ir klāt! Jeb – ļoti gribas iedzert
Jaunībā mēs visi varam iedzert vienu glāzi un pie tās arī apstāties.
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv