Ir tik viegli bērnam iedot rokās viedtālruni, lai kaut uz mirkli būtu miers, vai ne? To, ka tālrunis nepilda aukles pienākumus, vajadzētu apzināties ikvienam vecākam. Tomēr dzīvē notiek dažādi, un pēdējā laika novērojumi acu ārstu praksē liecinot, ka bērnam redze strauji pasliktinās, ja viņš ikdienā bieži un ilgstoši darbojas viedtālrunī.

Acu ārsts, Dr.Lūkina acu klīnikas vadītājs Fēlikss Lūkins ir pārliecināts, ka skatīšanās telefonā ļoti bojā redzi un, lai izvairītos no progresējošas tuvredzības, viedtālruni bērniem vēlams lietot ne vairāk kā divas reizes dienā pa 20 minūtēm.

Kad acs vēl aug

Līdzko bērns sāk skolas gaitas, bet reizēm arī agrāk, vecāki saviem lolojumiem mēdz piešķirt viedtālruni. Arī tad, kad gribas gūt kādu atelpu no bērna, mēdzam piešķirt savu tālruni, lai mazulis uzspēlē kādu spēli un vismaz kādu brīdi ir iespēja atpūsties no visiem "kāpēc", "mammu, es gribu", "nāc spēlēties" un pārējiem lūgumiem, kas izskan no bērna mutes.

Taču skatīšanās telefonā nodara pāri bērna acīm, kuras turpina attīstīties un augt un vēl nav nobriedušas. Līdz ar to var izveidoties tuvredzība un nepieciešamība nēsāt brilles.

"Esmu saskāries, ka paziņu un draugu bērni kaut kādā brīdī ir nonākuši manā klīnikā un viņiem konstatēta tuvredzība. Analizējot šos gadījumus, pamanu kopsakarību, ka lielākoties tuvredzība, turklāt diezgan strauji – gada, divu laikā – attīstījusies, kad visi ir ieguvuši lietošanā savu telefonu un diezgan nelimitēti," novērojis acu ārsts. Viņš pats mājās esot "ļaunais tētis", kas visu laiku saka: "Dienā viedtālruni vai planšeti drīkstat izmantot divas reizes pa 20 minūtēm. Labāk tad televizoru skatīties."

Jo mazāka ierīce, jo lielāks sasprindzinājums redzei


Pēc acu ārsta skaidrojuma, – jo ierīce ir mazāka, jo lielāks ir redzes saspridzinājums. "Ja mēs sarindotu: televizors, dators, planšete, telefons, tad sliktākais, protams, ir telefons. Jā, viedtālrunis savā ziņā ir tāds mūsdienu palīglīdzeklis, kā vecākiem iegūt sev laiku, bet diemžēl tas rada problēmas," saka mediķis.

Acu ārsts skaidro: kad skatās tuvumā, tiek sasprindzināti redzes muskuļi, un arī daļēji tiek mainīta acs forma. Ir pētījumi, kuros konstatēts, ka, skatoties tālrunī, acs kļūst nedaudz lielāka, un tas arī izraisa to, ka pēc tam attīstās tuvredzība.
Foto: Shutterstock

Pieaugušajiem, kuriem acis jau ir izveidojušās un redze nostabilizējusies, lūkošanās viedtālrunī acis vairs nebojā, jo mēs vairs neaugam, mums acs izmēri nemainās. "Bet bērni turpina augt, viņiem mainās gan acs izmēri, gan radzene, tīklene. Es tam pievērsu uzmanību tādēļ, ka tajā laikā, kad sāku darboties oftalmoloģijā, bija pētījums, ka ir korelācija starp tuvredzības procentiem populācijā un izglītību, tas arī saistīts ar to, ka daudz vairāk laika tiek lasītas grāmatas, darbs tuvumā, tas atstāj sekas," uzsver Lūkins.

Viņš rekomendē kā labāku variantu ļaut bērnam izmantot planšeti, datoru vai televizoru, kur nav nepieciešams tik liels redzes sasprindzinājums, ja vēlas ļaut bērnam nodoties viedierīču spēlēm ilgāku laiku nekā divas reizes dienā pa 20 minūtēm.

Operācija tikai pēc 18

Bērniem ar operācijas palīdzību labot redzi nav iespējams, jo operēt acis drīkst tikai tad, kad tās ir nostabilizējušās un tuvredzība vairs neprogresē, kas varētu būt aptuveni no 18 gadu vecuma.

Ja tiek operēts agrāk, arī pēc operācijas redze turpina pasliktināties un var nākties operēt vēlreiz vai konstatēt, ka operācija devusi tikai īslaicīgu ieguvumu.

"Tad, kad redze ir nostabilizējusies, mēs ļoti precīzi nosakām nepieciešamo redzes korekciju, un tai ir jābūt stabilai. Ja viņam būs mainīga redze, piemēram, bērnam šobrīd ir mīnuss 2,5, mēs izoperēsim mīnuss 2,5, bet pēc gada jau būs mīnuss 3 vai vairāk, un viņš būs neapmierināts. Mēs nevaram ietekmēt procesu, to varētu salīdzināt ar fotoaparātu, kuram nav pārāk labs objektīvs. Mēs nomainām objektīvu, bet, ja tur kaut kādi procesi vēl notiek, tad tā objektīva maiņa ne vienmēr var visu atrisināt," norāda oftalmologs.
Foto: Shutterstock

Protams, redzes pasliktināšanās un tuvredzība rodas ne tikai viedierīču un mobilā tālruņa lietošanas dēļ. Liela nozīme ir arī iedzimtībai un citiem faktoriem. Labākais veids, kā pasargāt acis no tuvredzības attīstīšanās, ir strikti limitēt viedtālruņa lietošanu, taču, pat, ja izslēgtu tālruņa izmantošanu vispār, tas nenozīmē, ka bērniem neattīstītos tuvredzība, atklāts ir ārsts.

Briļļu vietā nakts lēcas

Lai gan ar operāciju veikt redzes korekciju bērniem nav iespējams tieši acs augšanas un attīstīšanas procesa dēļ, tomēr ir iespējas pasargāt acis no tuvredzības palielināšanās. Viens no iedarbīgākajiem veidiem ir nakts lēcas, kas savu dziedējošo darbu veic nakts stundā, kad acis ir aizvērtas.

Pēc ārsta skaidrojuma, speciāli piemeklēta kontaktlēca gulēšanas laikā izmaina acs radzenes formu, kas ļauj dienas laikā nelietot papildu redzes korekcijas līdzekļus – nedz brilles, nedz kontaktlēcas. Ar nakts lēcām iespējams koriģēt redzi arī pieaugušajiem, taču īpaši iedarbīgas tās ir bērniem, kuriem acis vēl aug un attīstās.

Briļļu lietošana ne vienmēr ir ērta, īpaši bērniem, kuri vēlas kustēties, skriet, kūleņot, spēlēt bumbu utt. un kam brilles reizēm traucē. Tās mēdz nokrist un sasmērēties vai pat saplīst, arī krītot, pastāv risks ar brillēm savainot seju un acis. Pirms aptuveni 40 gadiem, lai izvairītos no briļļu nokrišanas, nereti bērniem tās tika piestiprinātas ar gumiju. Mūsdienās ir pieejamas īpašas sporta brilles, kas drošāk un stabilāk turas uz deguna.
Foto: Shutterstock

Vēl viena alternatīva redzes korekcijai ir kontaktlēcas, taču ne visiem tās ir ērti lietojamas, lēcas prasa ne tikai apgūt prasmi tās ievietot acī, bet arī īpašu kopšanu un noteikumus drošai lietošanai.
Ļoti laba alternatīva ir nakts lēcas, kuras lieto laikā, kad bērns guļ. Nakts lēcas veic redzes korekciju miega laikā, iedarbojoties uz radzenes virsējo slāni un izmainot tās formu. Līdz ar to pēc tam veselu dienu ir iespējams skaidri redzēt arī bez brillēm vai lēcām. Turklāt ar nakts lēcām ir iespējams apturēt redzes pasliktināšanos. Tomēr, pārtraucot lietot nakts lēcas, redze atkal pasliktinās, tādēļ tās jālieto katru nakti, uzsver ārsts.

Kad bērns jau ir sasniedzis 18 gadu vecumu un oftalmologs konstatē, ka acs augšanas process ir beidzies un redze vairs nepasliktinās, var domāt jau par redzes korekcijas lāzeroperāciju.

Tomēr, kā uzsver Lūkins, no redzes pasliktināšanās un tuvredzības veidošanās var sevi un savu bērnu pasargāt, ierobežojot mobilā tālruņa lietošanu, kas ir visefektīvākais un iedarbīgākais profilakses veids.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!