Foto: Shutterstock
Kurš gan grib klausīties blāvas runas par titānisku cīņu ar celulītu, kas prasīs laiku un pacietību. Cita lieta ir solījumi ātri un, galvenais, viegli atbrīvoties no nevēlamās "apelsīna miziņas", turklāt uz visiem laikiem. Nenoliegsi, izklausās vilinoši. Izklausās pat tik labi, ka jājautā: kas ir šie fitnesa influenceru piedāvātie brīnumlīdzekļi, par kuriem nemēdz stāstīt ārstu kabinetos?

Sava ideālā ķermeņa aprises mēs labprāt būtu ieguvuši jau vakar, sliktākajā gadījumā – rīt. Nepacietība un vēlme gūt acumirklīgu efektu, ir radījusi veselu industriju, kas piedāvā iegādāties burvju salvetes, krēmus, birstes, skrubjus un dzērienus, kuri īsā laikā sola atbrīvot no celulīta un ādu padarīt gludu kā zīds. Reizē ar celulīta pazušanu tiek solīts (un arī cerēts), ka pašapziņas līmenis burtiski uzlēks gaisā. Vairs nebūs jāuztraucas par mini un bikini vilkšanu, nosodošiem skatieniem un – tavu brīnumu! – nebūs jāatsakās no iemīļotajām kūciņām, jo skrubis taču "visu atrisinās".

Foto: Shutterstock

Celulīts tiek padarīts par maznozīmīgu problēmu, kuras risināšanai nepieciešams vien iegādāties dažus līdzekļus. Jā, dārgus līdzekļus, bet, ja jau sola ātru efektu, tad kāpēc gan ne. Paļaujoties uz slavenāko fitnesa un skaistumkopšanas influenceru ieteikumiem, cilvēki steidz izmēģināt dažnedažādus pretcelulīta produktus, kuru efektivitāte gan nav zinātniski pierādīta, tāpēc tā ir visai apšaubāma.

Jāmaina dzīvesveids, nevis līdzekļi

Aptuveni 85–90 procentiem sieviešu ir celulīts. Lai arī daudzas to neuzskata par problēmu, tomēr saiti uz jaunāko pretcelulīta līdzekli visdrīzāk tāpat atvērs. To apzinoties, skaistumkopšanas industrija radījusi neskaitāmus pretcelulīta līdzekļus, kurus reklamē un izplata influenceri. Labākajā gadījumā šie līdzekļi ir nekaitīgi. Tā teikt, neuzlabo, bet arī nekaitē. Taču ir arī tādi produkti, kas var novest pie smagām traumām. Piemēram, daži pretcelulīta masāžas rullīši ir kļuvuši slaveni ne ar žilbinošiem rezultātiem, bet gan zilumiem. Tikmēr izplatītāji teic, ka rullīšu atstātie zilumi nav nekas slikts – tikai ceļš uz rezultātu. Savukārt ārsti steidz atgādināt, ka zilumi nekādā veidā nevar atbrīvot no celulīta, tie tikai var liecināt, ka ir gūti savainojumi.

Foto: Shutterstock

Ārsti arī uzver, ka celulīts ir smaga medicīniska problēma, kuru nevar atrisināt ar skrubju vai krēmu palīdzību. Celulīta novēršana prasa ilgstošu un komplicētu ārstēšanu, kas ietver gan medicīniskas procedūras, gan dzīvesveida pārmaiņas. Nav arī atklāts nekāds universāls līdzeklis, kas spētu efektīvi cīnīties pret celulītu, tāpēc, atšķirībā no tā, cik smaga ir problēma, jārēķinās ar ilgstošu ārstēšanos.

Viss krietni vienkāršāk ir influenceru solījumos: te pret celulītu palīdzot krēmi, balzami, skrubji, rullīši, birstes un salvetes... It kā celulīts būtu nevis tauku šūnas, bet netīrumi, kurus var noņemt ar vieglu rokas mājienu. Turklāt jāņem vērā, ka neviens krēms nevar iesūkties tik dziļi ādā, lai spētu ietekmēt tauku šūnas.

Arī šķietami loģiskais ieteikums notievēt nekļūs par panaceju – jā, tauku daudzums ķermenī var ietekmēt celulītu, bet tas nespēs problēmu atrisināt pilnībā. Teorētiski celulīta problēmu varētu atrisināt ar muskuļu masas audzēšanu, taču ir pārāk maz pētījumu, lai pārliecinoši pateiktu, ka šī metode darbojas. Tomēr jau tagad daudzi ārsti pacientiem iesaka izmēģināt svarcelšanas treniņus, kas var mazināt celulītu. Svarīgs ir arī uzturs, proti, ieteicams samazināt sāļus, treknus, kalorijām bagātus ēdienus, arī saldumus un balto miltu izstrādājumus.

Varbūt arī mokoši treniņi, pareizs uzturs un medicīniskas procedūras neizklausās tik labi kā brīnumains skrubis, tomēr tas noteikti būs efektīvāks risinājums.

Rakstā izmantotie informatīvie avoti:

"Don't let influencers tell you how to get rid of cellulite"/ Popular Science;
"Is It Possible To Get Rid of Cellulite With Exercises?"/ Health Line.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!