Foto: Shutterstock
Pīrādziņi, piparkūkas, rasols, cepetis, kartupeļi, vīns, olu liķieris un arī cūkas šņukurs ar pelēkajiem zirņiem... Pie mums tradicionāli tiek klāts bagātīgs svētku galds, tieši tik brangs, lai var ēst visas atlikušās brīvdienas. Pa starpai vēl jādodas ciemos, kur arī obligāti jānogaršo svētku mielasts, vai uz Ziemassvētku tirdziņu, kur vilināt vilina karstvīna aromāts. Galu galā, kā lai šajā ēdienu, dzērienu un, jāteic, arī stresa virpulī saglabā vitalitāti un veselību?

Ziemassvētku garās brīvdienas, kuras teju nemanot saplūst ar Jaunā gada svinībām, nereti pārvēršas par pamatīgām dzīrēm, kuru sekas organisms jūt vēl ilgu laiku. Papildu slodzi veselībai rada arī stress, ko izjūtam visu decembri – uzspēt sagādāt dāvanas, izpildīt aizejošā gada apņemšanās, nopirkt visu svētku galdam, vēl pagūt aiziet uz Ziemassvētku pasākumiem un bērniem sarūpēt maskas ludziņām.

Beigās viss vainagojas ar garām brīvdienām, kuras mēdzam pavadīt sēžot pie galda, baudot ēdienu pēc ēdiena, klāt piedzerot kādu sīvāku dzērienu. Psiholoģe Dr. Džūdija Ho medijam "Forbes" uzsvēra, ka svētkos daudziem ēšana ir veids, kā tikt galā ar stresu un paaugstinātu uzmanību. "Ir arī liels sociālais spiediens – ja visi ēd, arī tev jāēd, pat ja neesi izsalcis. Pētījumi liecina, ka cilvēkiem ir tendence pārēsties un pārmērīgi lietot alkoholu tieši grupās, lai neatpaliktu no citiem," skaidro psiholoģe.

Taču arī kategorisku atteikšanos no visiem svētku gardumiem speciālisti nevērtē pozitīvi – tas var veicināt trauksmi un vēlmi norobežoties no ģimenes, kura labprāt bauda mielastu un našķus. Vērtīgāk ir visu sabalansēt un atrast vidusceļu, kas ļaus gan nogaršot gardumus, gan neskādēt organismam.

Palutini sevi, bet ar mēru

Ir absolūti normāli svētku laikā baudīt gardu maltīti ģimenes lokā, no tā nebūt nav jābaidās. Klīniskā psiholoģe Džesamija Hiberde uzskata, ka mieloties drīkst, vajag tikai ievērot veselīgu proporciju. "Šeit labi darbojas noteikums 80:20, proti, 80 procenti tiek atvēlēti veselīgam uzturam. Ļaujieties gardumu baudīšanai, bet neaizmirstiet arī par augļiem un dārzeņiem," skaidro eksperte, kura atgādina, ka nav ieteicams visu laiku papildināt šķīvi, pilnībā pietiek ar vienu porciju sulīgā cepeša.

Piesardzīgi ar alkoholu

Pārmērīga alkohola lietošana var stipri iedragāt veselību, jo īpaši, ja tas daudz tiek lietots vairākas dienas pēc kārtas. Saprotams, daudziem svētki nav iedomājami bez vīna vai dzirkstošā dzēriena, un lai tā būtu, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst aizrauties. "Mēģiniet nepārspīlēt ar alkoholu. Tam ir diurētisks efekts, kas var izraisīt dehidratāciju," skaidro kardiologs no Notingemas Universitātes Dr. Roberts Hendersons. Viņš neiesaka lietot vairāk par 14 devām nedēļā, kas jau ir diez gan daudz...

Esi aktīvs!

Arī brīvdienās neaizmirsti par fiziskām aktivitātēm! Tas gan var būt pat izaicinošāk nekā nepārēsties. Protams, svētku laikā mēs diez vai dosimies uz sporta zāli vai skriesim garus krosus, bet pastaiga raitā solī pa mežu var būt tieši laikā. Ziemassvētkos var doties arī uz slidotavu, tās atrodamas gan ārā, gan iekštelpās. Arī došanos ciemos var pārvērst par aktivitāti – nebrauc ar auto, ej kājām! Savukārt, ja paveicas un Ziemassvētki ir balti, tad brīnišķīga aktivitāte ir slēpošana vai šļūkšana no kalna.

Labi daudz ūdens

Svētkos obligāti jāatceras par ūdeni, kas ir vitāli nepieciešams mūsu organismam. Daudz ēdot un lietojot alkoholu, ūdens ir jo īpaši svarīgs, pretējā gadījumā organisms var sākt atūdeņoties, bet uzņemtā pārtika lēnāk pārstrādāties.

Lēnām un ar pauzēm

Lai svētki nebeigtos ar diskomforta sajūtu no pārmērīgas ēšanas un dzeršanas, var ievērot arī dažus trikus, kas palīdzēs nepāršaut pāri strīpai. Pirmkārt, ēdiens ir jābauda, tāpēc jāēd lēnām, izgaršojot katru kumosu – tas ļaus izvairīties no pārēšanās. Arī mazāku šķīvju izmantošana var līdzēt pret pārmērīgu ēšanu, protams, ar noteikumu, ka tas maziņais šķīvitis netiek regulāri papildināts. Bet, ja dodas uz svinībām, tad var veselīgi paēst mājās, lai viesos ierastos jau ar sātu un neapēstu visu, kas tiek piedāvāts.

Būtiski paturēt prātā, ka svētki ir par kopā būšanu un mūsu labsajūtu, pozitīvām emocijām un prieku. To diez vai vairos slikta pašsajūta pēc dažādām pārmērībām.

Rakstā izmantotie informatīvie avoti:

"Healthy Holidays Are Possible—The Key Is Finding Your Balance"/ Forbes;
"5 top tips for staying healthy on holiday"/ British Heart Foundation.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!