Foto: Unsplash

Pērn Latvijā pirmo reizi tika sodīts cilvēks, kurš partneri bija apzināti inficējis ar HIV. Prezervatīva novilkšana bez otra piekrišanas un ziņas seksa laikā daudzviet pasaulē ir krimināli sodāma izvarošanas forma. Tenisists Boriss Bekers kļuvis par tēvu, jo sieviete pēc orālā seksa esot nozagusi viņa spermu. Bet reperis Dreiks izlietotajā prezervatīvā drošības labad ielej čili mērci un tā nodrošinās pret spermas laupītājām. Drošība, veselība ir tikai un vienīgi paša rokās!

"Guttmacher Institute" (starptautiska nevalstiska pētniecības organizācija ar mērķi uzlabot seksuālo veselību un paplašināt reproduktīvās tiesības) 2021. gada aprīlī publicēja ziņojumu par droša seksa tendencēm plašā laika periodā – no 2006. līdz 2019. gadam. Tajā secināts, ka kontracepcijas līdzekļu lietošanas biežums ir palielinājies, bet tieši prezervatīva kā izsargāšanās līdzekļa lietojums laika gaitā ir samazinājies.

Bezkontakta sekss

Prezervatīvs ir nepieciešamība un, skaidrs, reti ir sajūsmas un prieka līdzeklis. Tāpēc netrūkst daiļskanīgu frāžu un atrunu, lai atteiktos, – neērti, neatbilstošs izmērs, kavē seksa spontāno raksturu, mazina jutīgumu, erekciju un tā joprojām. Par šiem anekdotiska rakstura argumentiem, tiesa, smiesies tikai tie, kam nav neplānoti pieteicies mazulis, bijis jāārstējas pēc spontānas kaislīga seksa epizodes.

Profesionālais bokseris Kristaps Zutis, reaģējot uz iebildumiem, ka sekss ar prezervatīvu esot nebaudāms, nosmej un sniedz padomu: "Tad lai vīrieši nēsā līdzi ārsta izziņu ar svaigu datumu virsū un to pašu pieprasa no partnera. Ja vēlies šādas attiecības, tad ir jāpārbaudās, citādi – nepieņemami. Manuprāt, tas ir normāli, varbūt tikai kādā septītajā klasē domāju citādi. Kaut gan, ja atceras, mācījos normālā skolā un jau laicīgi tikām izglītoti veselības jautājumos. Tie bija 1990. gadi. Uzaugot rajonā, sētā, pagalmā netālu no cilvēkiem, kuri lietoja narkotikas, zinājām, cik tas viss ir briesmīgi. Manā burbulī visiem bija bijība, bija skaidrs, cik viegli, grūti un kā var saslimt. Pēc gadiem, kad visi esam staigājuši sejas maskās, būtu ļoti dīvaini piekrist seksam bez prezervatīva. Nodarboties ar seksu ar nepazīstamu cilvēku bez prezervatīva?! Tas ir stulbākais, ko vispār var darīt." Un sportists apstiprina, ka savulaik arī viņam sievietes ir jautājušas par veselības stāvokli: "Jā, tā ir normāla rīcība – rūpēties par savu veselību."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!