Foto: Shutterstock
Iestājoties stipram salam, mediķi aicina nebūt vienaldzīgiem, redzot uz ielas nokritušu cilvēku. Iemesls tam var būt pēkšņas un nopietnas veselības problēmas, kas nav saistītas ar alkohola lietošanu, piemēram, insults. Un laikus nesaņemot palīdzību, cilvēks var gūt ļoti nopietnus apsaldējumus, nosalt un nomirt.

Aukstā laikā atrašanās ārpus telpām var kļūt bīstama. "Ja lielā salā cilvēks ir nokritis un guļ sabiedriskā transporta pieturā vai uz ietves un pat ja mums šķiet, ka viņš ir alkohola reibumā, ikvienam būtu jārīkojas empātiski – nekavējoties izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību," aicina Austrumu slimnīcas Valsts Apdegumu centra vadītājs Sergejs Smirnovs.

Visbiežāk cilvēkiem apsalst kāju un roku pirksti, jo tie apavos vai cimdos ir pārāk cieši saspiesti un attiecīgi mazāk apasiņoti. Tāpat arī deguns un ausis būs pirmie, kas jutīs dzestro aukstumu.

Pie ārsta nekavējoties jādodas, ja savās ikdienas gaitās apsaldēti pirksti un nav iespējams tos "atsildīt" – jālūdz ģimenes ārsta konsultācija, jādodas uz slimnīcu neatliekamās palīdzības uzņemšanas nodaļu vai arī kritiskās situācijās jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Lielākā kļūda, kas tiek pieļauta apsaldēšanās gadījumā, ir pārāk ilga "ārstēšanās mājas apstākļos", kā rezultātā apsaldētās ķermeņa daļas nākas pat amputēt. Apsaldētās ķermeņa daļas nedrīkst sildīt ar karstu ūdeni vai pie radiatoriem, berzēt vai rīvēt ar sniegu. "Un, protams, jebkuras adekvātas izredzes vienmēr tikai pasliktinās alkohola lietošana," uzsver ārsts Smirnovs.

"Ir jārunā par laikapstākļiem nepiemērotu apģērba un apavu izvēli. Īpaši jāvērš uzmanība skolas vecuma jauniešu virzienā. Cepures vietā kapuce. Plikas rokas. Sporta apavi ar plānu zoli un bez papildu siltās oderes un plānas zeķes, kas nesedz potītes, – šie faktori ir ātrs ceļš uz nopietnu apsaldējumu gūšanu," skaidro ārsts.

Kādas ir apsaldējumu pazīmes? Bāla āda, sākumā izteiktas sāpes, bet pēc tam jūtības samazināšanās vai pilnīga izzušana – kad "nejūt pirkstus".

Kā rīkoties?

Cilvēks, kas guvis apsaldējumus, ir jānogādā siltās telpās un tad:

  • ir jānovelk mitrās vai slapjās drēbes;
  • jānovelk cieši pieguļošie apavi;
  • jānovelk cimdi;
  • jādzer silta, salda tēja.


Ja, uzturoties siltās telpās, pirksti joprojām sāp un tiem joprojām ir jušanas traucējumi, visticamāk, ir gūti apsaldējumi. Apsaldētā vieta ir jāsasedz ar segu vai jebkuru siltumu saglabājošu materiālu, piemēram, – šalli, dvieli u.c. Kājās jāuzvelk siltas vilnas zeķes.

Nekādā gadījumā nedrīkst nosalušos pirkstus berzēt ar sniegu vai "sasildīt" karstā vai aukstā ūdenī. Stipri berzējot nosalušos pirkstus, tiks bojāta āda. Nekādā gadījumā nederēs "sasildīšanās ar alkoholu". Alkoholiskie dzērieni paplašina asinsvadus un palielina siltuma atdevi. Turklāt no cilvēka dzērumā nav sagaidāma adekvāta rīcība, novērtējot savu veselības stāvokli.

Cietušā veselības stāvoklis ir jānovēro, un gadījumā, ja tas neuzlabojas, - noteikti jāvēršas pēc palīdzības ārstniecības iestādē.

Kā kopt sejas ādu ziemā? Dermatoloģes ieteikumi

Foto: Shutterstock


Aukstie gada mēneši daļai cilvēku, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un ādas tipa, var būt iemesls nepatīkamām izpausmēm uz sejas un ķermeņa ādas. Sūdzības variē no pastiprināta sārtuma sejā, līdz izteiktam diskomfortam – ķermeņa un sejas ādas sausuma, niezes, zvīņošanās un lobīšanās, savilktas ādas sajūtas (īpaši pēc mazgāšanās), ādas raupjuma, plaisāšanas, krunciņām un elastības zuduma.

Lasīt vairāk

Raksturīgākās kļūdas, mīti un padomi: ekspertes iesaka, kā rūpēties par ādu vēsā laikā

Foto: Shutterstock

Gada aukstajā sezonā mainās arī mūsu ādas un organisma vajadzības, tādēļ ir jāpārskata savi ādas kopšanas paradumi. Vēsā laikā ādas stāvokli ietekmē gan aukstums, gan vējš, gan sauss gaiss telpās, kā arī temperatūras svārstības, kad brīžiem nākas atrasties aukstumā, brīžiem – siltumā. Kā parūpēties par savas ādas veselību un labsajūtu apkures sezonas laikā – iesaka "Veselības centrs 4" dermatoloģe Jeļena Isajeva un "Benu aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lasīt vairāk

Diabēts ziemā: kāpēc un kā rūpēties par ādu aukstā laikā

Foto: Shutterstock

Āda ir pats lielākais cilvēka orgāns, un tā atrodas ārpus ķermeņa. Aukstā laikā par to ir jārūpējas ikvienam, bet cilvēkiem ar diabētu tai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Cukura līmeņa mērīšana un veselības stāvokļa uzmanīšana var būt īpaši sarežģīta, ja āda ir atdzisusi vai ir bijusi pakļauta aukstuma kaitīgajai ietekmei.

Lasīt vairāk

Kļūdas, kas saasina ādas problēmas ziemā

Foto: Shutterstock

Vējš, auksts gaiss ārā, bet silts un sauss iekštelpās – šie faktori izjauc ādas barjeras, līdz ar to tā vairs nespēj uzturēt normālu mitruma līmeni, kļūst raupjāka, sausāka, ne tik mirdzoša un starojoša kā gada citās sezonās. Pieļaujot vairākas kļūdas ādas kopšanā ziemā, paasinās arī dažādas ādas slimības, tajā skaitā atopiskais dermatīts. Vairāk stāsta rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" dermatovenerologs Artūrs Kaļva.

Lasīt vairāk

Ieteikumi sausas ādas kopšanai, sākoties aukstākam laikam

Foto: Shutterstock

Sausa āda uz rokām, sejas un ķermeņa, sākoties aukstākam laikam, nav nekas neparasts. Apziņa, ka neesi vienīgā, kas ziemas sākumā saskaras ar šo problēmu, protams, nekādā veidā neuzlabo ādas stāvokli. Iedvesmojoties no "Web Md" ekspertu rakstītā, piedāvājam iepazīties ar sešiem ieteikumiem, kas palīdzēs uzlabot ādas stāvokli.

Lasīt vairāk

Izplatītākās skaistumkopšanas problēmas ziemā un to risinājumi

Foto: Shutterstock

Aiz loga iestājusies kāda ilgi gaidītā vai, tieši pretēji, peltā ziema ar sniega kupenām, leduspuķēm un, iespējams, arī nezināšanu, kā rūpēties par savu skaistumu aukstajā laikā. Šķiet, par skaistumkopšanu ziemā viss jau sen zināms, taču ik gadu mēs saskaramies ar vienām un tām pašām problēmām: sejas ādas lobīšanās, vēja aprautas rokas, trausli nagi un matu galu šķelšanās...

Lasīt vairāk

Ceļvedis krēmu pasaulē. Kādu izvēlēties katram ādas tipam ziemā?

Ziemā, kad āda tiek pakļauta tādiem ārējiem faktoriem kā aukstums, vējš, apkures dēļ arī sausais telpu gaiss, tā var kļūt sausa, jutīga un pat iekaist, ja par to pietiekami neparūpējas. Šī iemesla dēļ īpaši rūpīgi jāpārskata krēmu piedāvājums un jāvērš uzmanība produktiem, kuros ir vielas, kas nodrošina ādas aizsargbarjeras funkciju, kā arī pilnvērtīgu ādas mitrināšanu. Kuras tās ir, un kādu krēmu izvēlēties, piemēram, sausas, taukainas vai alerģiskas ādas īpašniekiem?

Lasīt vairāk

Kā ziemas spelgonī vislabāk pasargāt bērna jutīgo ādu?

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz aukstajiem laika apstākļiem, arī ziemā ikvienam ieteicams vismaz stundu dienā pavadīt svaigā gaisā. Silts apģērbs un apavi ir obligāts nosacījums, dodoties ārā aukstumā. Savukārt par to, kā no sala un mitruma pasargāt atsegto bērna sejas ādu, kas ir īpaši jutīga, portālam Cālis.lv stāsta "BENU Aptieka" farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Lasīt vairāk

Speciālistes padomi ādas kopšanai gada aukstākajos mēnešos

Foto: Shutterstock

Ziemas mēnešos pastiprināta uzmanība ādas kopšanai ir jāpievērš gan sievietēm, gan vīriešiem. Mainīgie laikapstākļi un sausais gaiss iekštelpās pasliktina ādas stāvokli un var radīt diskomfortu. Sausa āda un nieze ir biežākās cilvēku sūdzības ziemā – šie simptomi var liecināt arī par nopietnākām problēmām un ādas paātrinātu novecošanos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!