Foto: Shutterstock
Pēc ēšanas asinīs vienmēr paaugstinās glikozes līmenis. Tas ir dabiski, tāpēc jau mēs ēdam, jo glikoze ir galvenais šūnu enerģijas avots. Šķiet, jo vairāk degvielas, jo labāk. Taču enerģijas līdzsvaram ir būtiski arī tas, cik ātri glikozes koncentrācija asinīs paaugstinās.

Stenforda Universitātē tika veikts pētījums, kurā piedalījās 57 cilvēki bez cukura diabēta. Divas līdz četras nedēļas viņiem tika veikta 24 stundu glikozes kontrole. Izrādījās, ka, neskatoties uz normālu glikozes līmeni no rīta tukšā dūšā, tā lēcieni pēc ēšanas var sasniegt cukura diabēta līmeni. Kāpēc? Un kas tajā ir bīstams?

Ēšanas laikā gremošanas sistēma sadala pārtiku, ekstrahējot no tās glikozi, kas no zarnām uzsūcas asinīs. Atbildot uz to, aizkuņģa dziedzeris sāk ražot hormonu insulīnu. Tas uz šūnām darbojas kā atslēga – atver tās, lai šūnas varētu uzņemt glikozes molekulas. Jo ātrāk pieaug glikozes līmenis, jo vairāk insulīna izdalās asinīs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!