Foto: Shutterstock

Daudzi pētījumi jau iepriekš liecinājuši, ka vairāk naudas nozīmē arī vairāk laimes, vismaz kaut kādā līmenī. Taču jautājums ir, cik tālu šī saikne – starp bagātību un laimi, – stiepjas? 2024. gadā publicētā pētījumā autors Metjū A. Kilingvorts (Matthew A. Killingworth) centās noskaidrot, vai ir punkts, pēc kura sasniegšanas, lielāki ienākumi vairs nav saistāmi ar lielāku laimi.

Pētnieks uzdeva jautājumus: "Kas notiek tālāk? Vai cilvēki, kas pelna, piemēram, 400 000 (367 396 eiro) vai 500 000 ASV dolāru (459 245 eiro) gadā, ir sasnieguši robežu, aiz kuras lielāka nauda vairs nav saistīta ar lielāku laimi?"

Pētījumā piedalījās 33 269 ASV iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kuri nāca no mājsaimniecībām, kurās ieņēmumu līmenis bija vismaz 10 000 ASV dolāru (9 184 eiro) gadā. Taču pētījuma autors izmantoja arī citus datus par ļoti turīgiem cilvēkiem.

Tādā veidā tika atklāts, ka ir iespēja, ka pastāv pieaugoša saikne starp lielāku naudas daudzumu un augstāku laimes līmeni, kas sniedzas krietni tālāk par ienākumiem, kuru apmērs ir simtiem tūkstošu dolāru gadā. Pozitīvā saikne starp naudu un laimi turpinās vēl tālu augšup pa ekonomiskajām kāpnēm.

Rezultāti liecināja, ka atšķirība starp turīgajiem un vidēji turīgajiem bija gandrīz trīs reizes lielāka, nekā starp vidēji turīgajiem un maznodrošinātajiem. Tātad – vidēji turīgajiem vēl diez gan tāls ceļš ejams, lai nonāktu laimes līknes augšgalā.

Dalībnieki ar zemiem ienākumiem, skalā no viens līdz septiņi, ziņoja par apmierinātību ar dzīvi tikai nedaudz virs četri, kas ir skalas viduspunkts, savukārt abās turīgākajās grupās apmierinātība ar dzīvi bija tuvu sešām ballēm. Šī ievērojamā atšķirība ir pretstats biežajam apgalvojumam, ka nauda ir saistīta tikai ar nelielām labklājības atšķirībām.

Lai arī varētu šķist, ka šīs ir sliktas ziņas, katram cilvēkam vienkārši vajag iegūt pietiekami daudz, lai varētu racionāli pievērst visu savu uzmanību ne tikai naudai, pētījumā skaidro autors.

Kilingvorts paredz, ka nākotnē var rasties divas satraucošas iespējas – cilvēku nespēja gribēt lietas, kas uzlabotu viņu labklājību un/vai ekonomiska nespēja nodrošināt cilvēkiem to, ko viņi patiešām vēlas.

Lai arī nauda var piedāvāt plašu pakalpojumu un preču klāstu, un radīt brīvības sajūtu, tajā pašā laikā jāatceras, ka nauda ir tikai viens no daudziem faktoriem, kas izskaidro, kādēļ daži cilvēki ir laimīgāki par citiem. Iespējams, kādam upurēšanās naudas dēļ var tieši pretēji – mazināt laimes sajūtu.

Jāatzīmē arī tas, – lai gan šie rezultāti liecina par naudas un laimes pieauguma tendenci, turīgās grupas raksturo nevis ienākumi, bet gan bagātība. Jautājums par to, kā ienākumi un bagātība kopā izskaidro laimes atšķirības, joprojām ir atklāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!