Foto: Shutterstock

Slēptas manipulācijas var būt grūti atpazīt pat tiem, kas paši tās veic. Dažus manipulāciju veidus ir ļoti viegli pamanīt – tie ir tieši un atklāti. Piemēram, kad pārdevējs mēģina piespiest kaut ko nopirkt, sakot, ka šī ir pēdējā prece par pazeminātu cenu. Taču bieži cilvēku domas, jūtas un uzvedību citi ietekmē ļoti slēpti. Un to atpazīt var būt visai grūti.

Tas saistīts ar to, ka mūsu motīviem un darbībām bieži ir kaut kas līdzīgs "aklajai zonai" – mēs vienkārši tās neapzināmies. Tas ir kā ieradums – automātiski manipulējam ar citiem. Bet pat tad, ja tas notiek apzināti, varam sevi mānīt, ka to darām labu nodomu vadīti, piemēram, domājot, ka ir nepieciešami glaimi, lai celtu otra cilvēka pašvērtējumu. Lai kā arī būtu, no šādas manipulācijas ar citiem nav nekā laba, uzsver speciālisti vietnē "Psychology Today".

Ja tev ir aizdomas, ka esi latentais manipulators, zemāk vari iepazīties ar septiņām galvenajām šādas uzvedības iezīmēm.

Selektīvi dalies ar informāciju

Piemēram, ja vēlies doties uz kādu konkrētu restorānu, bet neesi pārliecināts, ka partneris to vēlēsies, nolasīsi viņam tikai visas labās atsauksmes par šo vietu, bet izlaidīsi visus negatīvos komentārus. Kontrole pār informācija palīdz iegūt to, ko vēlies.

Alksti apstiprinājumu un esi gatavs tā labā darīt jebko

Tev ir ļoti, ļoti svarīgi izpatikt cilvēkiem un iepriecināt viņus. Apstiprinājuma iegūšana no citiem, iespējams, ir neapzināta stratēģija savu mērķu sasniegšanai, piemēram, pareizo kontaktu iegūšana, augstāks sociālais statuss, finansiāls ieguvums vai pašcieņas celšana. Šie slēptie motīvi liek tev glaimot, izpalīdzēt utt.

Vienmēr centies būt "mīlīgs"

Tev ir ārkārtīgi svarīgi, lai citi tevi uzskatītu par labu cilvēku – labestīgu, uzmanīgu, gādīgu, nesavtīgu, godīgu, atbildīgu. Lai gan daļēji patiešām centies atbilst šim tēlam, tavi uzvedības patiesie motīvi nebūt nav tik "balti, pūkaini un mīlīgi".

Tu vēlies izskatīties jauks un patīkams savu personīgo interešu dēļ, jo šādam cilvēkam vienmēr ir vieglāk iegūt to, ko viņš vēlas. Un tāpēc nereti nākas apspiest negatīvās emocijas, "uzvilkt" smaidu uz lūpām un izlikties, ka ar tevi viss ir kārtībā, lai gan patiesībā kaut kas iekšēji grauž.

Rūpīgi izvēlies vārdus

Lai sasniegtu savu mērķi, ir jādomā, ko tieši un kā pateikt, kā pasniegt informāciju tā, lai tā kalpotu taviem mērķiem un radītu vēlamo efektu. Piemēram, nevēlies pavadīt brīvdienas kopā ar sava partnera vecākiem, bet tieši acīs pateikt, ka tev nepatīk viņu sabiedrība, nozīmētu viņu aizvainot. Tāpēc rūpīgi manipulē ar faktiem, pārspīlējot attālumu, grūtības, kas saistītas ar ceļošanu un galu galā nav taču, kas pieskata kaķi...

Tava uzvedība ļoti mainās atkarībā no apkārtējiem

Piemēram, kāda cilvēka klātbūtnē, uz kuru vēlies atstāt labu iespaidu, vari atstāt viesmīlim lielu dzeramnaudu, ko tu nekad nedari, ja esi viens. Vai arī darbā – atdod sevi visu, ja zini, ka kolēģis vai priekšnieks tevi vēro, bet atpūties viņu prombūtnē.

Bieži glaimo citiem

Lai saņemtu kaut ko no citiem, tev ir vajadzīgi komplimenti, un labprāt ķeries pie šīs parasti abpusēji izdevīgās metodes, kad vien tas ir nepieciešams. Galu galā cilvēkiem parasti glaimi patīk. Tev var šķist, ka izsaki cilvēkam komplimentus absolūtā sirsnībā, taču, ja ieskatīsies sevī mazliet dziļāk, uzreiz sapratīsi, ka neko tādu neteiktu, ja tev no otra kaut ko nevajadzētu.

Bieži jūties aizvainots

Galvenā aizklātās manipulācijas blakusparādība ir aizvainojums un aizkaitinājums, ja kas neizdodas. Tā ir loģiska reakcija, ja, par spīti visiem upuriem un trikiem, nesaņēmi to, ko gribēji. Ir svarīgi to apzināties, jo pretējā gadījumā tu atdod kontroli pār savām emocijām un noskaņojumu citiem cilvēkiem, kuri vai nu dara to, ko vēlies, vai tomēr ne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!