Foto: Publicitātes foto

"Kad es biju jauns, domāju, ka nekad nebūšu tik vecs kā tā laika kaimiņš, kuram tobrīd bija 60 gadu… Bet tagad saprotu – ar to vecumu nav tik traki! Man pašam tagad 77," pārdomās par jaunību un pensijas gadiem atklāti teic kāds senioru festivāla "Zelta ritmi" dalībnieks. Festivāls "Zelta ritmi" Rīgā notiks jau šajā nedēļas nogalē – svētdien, 11. augustā, kopā pulcējot tūkstošiem pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēku no visas Latvijas. Šajā raksta daļa no viņiem dalās savās atziņās par dzīvi!

Atziņas par jaunību

91 gadus vecā Aina Boče no Ogres deju kolektīva "Astras" saka: "Kad biju jauna, domāju, ka nekad nebūšu veca un kaut ko nevarēšu. Man bija iekopts ļoti skaists dārzs; nekad nedomāju, ka mana dārza vairs nebūs."

78 gadus vecais Jānis (no "Valmieras senioru vīru kora "Baltie Bērzi") atzīst: "Jaunībā priecājos par katru sasniegtu mērķi savā darbā. Tagad, kad man ir 78, izjūtu patiesu prieku par katru atbalstu saviem bērniem un mazbērniem."

"Kad man bija 20, neko neņēmu nopietni, nedomāju, ka kādreiz novecošu – biju skrējienā un domāju, ka tas ir uz mūžu. Savos 68 gados varu teikt, ka dzīvē ir gan augšas, gan lejas un ka… dzīve paiet neticami ātri," stāsta 68 gadus vecā Līga Fucure no Tukuma deju kolektīva "Romantika".

"Kad es biju jauns, domāju, ka nekad nebūšu tik vecs kā tā laika kaimiņš, kuram tobrīd bija 60 gadu… Bet tagad saprotu – ar to vecumu nav tik traki! Man pašam tagad 77," Valmieras senioru vīru kora "Baltie Bērzi" 77 gadus vecs dziedātājs.

Savukārt 77 gadus vecs dziedātājs no Valmieras senioru vīra kora "Baltie Bērzi" jaunībā domāja, ka galvenais ir nauda. "Tagad domāju, ka jaunība."

"Kad man bija 20 gadi, domāju, ka dzīvē galvenais ir strādāt darbu, kas ir tava sirdslieta. Tagad par galveno vērtību uzskatu ģimeni," Jānis (78), Valmieras senioru vīru koris "Baltie Bērzi".

Atziņas par pensijas gadiem

"Pensijas vecuma cilvēkiem vajadzētu būt sabiedriski aktīviem, jo tas ikdienu padara krāsaināku," pauž kāds Valmieras senioru vīru kora "Baltie Bērzi" dziedātājs.

"Pensijas vecumā skaistākais ir tas, ka vēl kaut ko vari darīt – tu esi sabiedrībā un neesi viens," Aina Boče (91), Ogres deju kolektīvs "Astras".

"Pensijas vecuma cilvēkiem vajag mazāk pievērst uzmanību savai gadu nastai, mazāk skatīties pasē. Meklēt iespēju iesaistīties sabiedriskā darbā un baudīt dzīvi savu iespēju robežās," Jānis (78), Valmieras senioru vīru koris "Baltie Bērzi".

"Pensijas vecuma cilvēkiem vajadzētu padomāt, ka jaunajiem ir sava dzīve un vecajiem jādzīvo savējā," stāsta 91 gadu vecā Aina Boče no Ogres deju kolektīva "Astras".

"Pensijas vecumā skaistākais ir atrast sev tuvu cilvēku un to nepazaudēt," teic Valmieras senioru vīru kora "Baltie Bērzi" 77 gadus vecs dziedātājs.

Atziņas par jauno paaudzi

"Es gribētu, lai jaunie cilvēki vairāk domātu par Latvijas nākotni un drošību, jo tā taču ir mūsu Tēvzeme un dzimtene," pārliecināts ir 77 gadus vecais dziedātājs no Valmieras senioru vīru kora "Baltie Bērzi".

"Gribētu, lai jaunie cilvēki vairāk domā par veciem cilvēkiem. Vairāk palīdz," – Aina Boče (91), Ogres deju kolektīvs "Astras".

"Jaunajai paaudzei novēlu izzināt savas dzimtas, savu tuvinieku vēsturi, saskatīt savos vienaudžos patieso garīgo skaistumu un sirsnīgo cilvēciskumu un garīgi neapreibt no globālās pasaules piedāvātajiem svešajiem brīnumiem," Jānis (78), Valmieras senioru vīru koris "Baltie Bērzi".

Atziņas par prieku

"Galvenais ir darīt to, kas sniedz prieku! No pieredzes varu teikt, ka tas uzlabo veselību, un parādās sapņi, ko īstenot," stāsta 68 gadus vecā Līga Fucure no Tukuma deju kolektīva "Romantika".

"Pensijas vecumā izjūtu prieku un gandarījumu par katru darbiņu savas ģimenes, savu mīļo labā. Priecājos, ja varu pielikt savu prātu un izdomu sabiedrības izglītošanai valstiskās apziņas un atbildības par savu valsti nostiprināšanai," Jānis (78), senioru vīru koris "Baltie Bērzi".

"Es joprojām dejoju, jo man patīk būt cilvēkos, es gribu sabiedrību! Ir skumji būt vienam," pārdomās dalās 91 gadu vecā Aina Boče no Ogres deju kolektīva "Astras".

"Jūtu: darot lietas kopā, esot kopā ar citiem, rodas prieks un piepildījuma sajūta. Un tā pat vairojas! Piemēram, sapņos nebija rādījies, ka ap 60 gadu vecumu Apvienotajā Karalistē koledžā mācīšos angļu valodu un būšu sertificēta jogas skolotāja! Un, ka vēl dejošu deju kolektīvā "Romantika" un mācīšos spēlēt kokli," – Līga Fucure (68), Tukuma deju kolektīvs "Romantika".

Īpaši vecākajai paaudzei veltītais festivāls "Zelta ritmi" notiks jau šajā nedēļas nogalē – svētdien, 11. augustā, skvērā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, no pulksten 11 līdz 16.

Pasākuma centrālais notikums ir lielkoncerts, kurā uzstāsies vairāk nekā 300 dalībnieku no visas Latvijas. Zaļumballē uzstāsies grupa "Zelta kniede" un varēs pat laimēt Žorža Siksnas koncertu savai ballītei! Pasākums un aktivitātes festivālā ir bez maksas, plašāka programma lasāma www.zeltaritmi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!