Foto: Unsplash

"Mana sieva grūtniecības laikā ļoti mainījās, varētu pat teikt, ka kļuva par vīrieti, kuri, kā zināms, par seksu domā bieži. Ļoti bieži. Spēju tik turēt līdzi," par pieredzi sievas grūtniecības laikā stāsta Ivars. Tiesa, daba tā ir iekārtojusi, ka dažādu iemeslu dēļ vienai sievietei grūtniecība un pēcdzemdību periods tieši palielina interesi par seksu, kamēr citai par seksu negribas ne dzirdēt, ne redzēt un kur nu vēl to piedzīvot. Kāpēc tā – stāsta ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa, kā arī "iz dzīves" stāstos un atklāsmēs dalās četras mammas.

Primāri ārste vērš uzmanību, ka nav viena skaidrojuma, kādēļ viena sieviete grūtniecības un pēcāk pēcdzemdību periodā ir ar ļoti zemu libido jeb nekādu vēlēšanos mīlēties, savukārt cita – ar jau pastiprinātu. Un iemesli tam var būt visdažādākie (zemāk daļu no tiem arī apskatīsim).

Grūtniecības periods un mīlēšanās

"Vispirms es gribētu sacīt, ka nereti pāri primāri interesējas par to, vai maz drīkst mīlēties grūtniecības laikā. Un, jāsaka, nav tādu pierādījumu, kas mums liktu teikt, ka mīlēšanās grūtniecības laikā kaut kādā veidā apdraud grūtniecības norisi. Līdz ar to, jā, to drīkst darīt, un mīlēšanās nav ierobežota, izņemot tos gadījumus, kad jau ir kaut kādi sarežģījumi. Piemēram, ja ir asiņošana, ja ir saīsināts dzemdes kakliņš, ja ir priekšlaicīgu dzemdību risks, noplūduši augļūdeņi... Tad mīlēšanās var riskus attiecībā uz grūtniecību paaugstināt, un tad mēs kā ārsti to nerekomendējam piekopt," atzīst Vija Veisa. Tātad pirmais lielais problēmjautājums ir – drīkst vai nedrīkst?

Kā norāda ginekoloģe, otrs aspekts, protams, ņemot vērā, ka izmaiņas ir ļoti ievērojamas un ne tikai fiziski – saistībā ar sievietes ķermeni un arī hormonu izmaiņām, kas var veicināt gan nogurumu, gan sliktu dūšu, gan vēlmi mīlēties –, ir psihoemocionālie faktori. Kā sieviete jūtas emocionāli, kā veidojas pāra attiecības, kā abi jūtas jaunajās lomās. Tas nozīmē, ka mēs ne tikai kļūstam par vecākiem, bet mainās arī tas, kā mēs uzlūkojam partneri un sevi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!