Foto: Unsplash

Aiziet no nelabvēlīgām attiecībām ir līdzīgi kā mēģināt, piemēram, pārstāt pīpēt. Mums sākumā jāsaprot, ka problēma ir, un tikai tad varam to risināt. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, jāredz pazīmes, kas norāda, – šīs attiecības nenāk tev par labu. Un, otrkārt, tas ir jāpieņem, raksta "Psychology today". Kā to izdarīt?

Kāpumi un kritumi

Kad esi iemīlējies, tavā vēderā lidinās tauriņi, un nākotne ar mīļoto rādās rožaina. Tad droši vien ir grūti iedomāties, ka ar laiku, kad skaistais mīlas plīvurs sāks dilt, attiecības varētu kļūt nelabvēlīgas jeb toksiskas. "Lielākā daļa no mums domā, ka tas ir kaut kas tāds, kas ar mums nekad nevarētu notikt, tāpēc var būt grūti samierināties ar realitāti," portālam raksta Čandra Halifana un Keila Knopa, klīniskās psiholoģes.

Kad esi vardarbīgās attiecībās, regulāri saskarsies ar augstumiem un kritumiem. Proti, būs brīži, kad jutīsies tā, it kā partneris liktu stāvēt bezdibeņa malā. Bet nepaspēsi ne acis samirkšķināt, kad mīļotais cilvēks pielabināsies un viss atkal būs "rožaini". "Tas liek mums cerēt, ka partneris mainīsies un ka mums vienkārši jāturas pretī sliktajam, jāturpina mēģināt un jābūt pacietīgiem. Diemžēl realitāte ir tāda, ka toksiskie modeļi, visticamāk, nemainīsies, attiecībām turpinoties," raksta psiholoģes.

Ja pārmaiņas arī notiks, tad tikai un vienīgi brīdī, kad cilvēks sevi iekšēji sadziedēs un būs jūtama individuālā izaugsme. Attiecību pārtraukšana bieži vien ir vienīgais veids, kā tas var notikt abiem partneriem.

Pārtrauc kontaktu un meklē palīdzību

Kā to izdarīt? Kad esi spēris nozīmīgo soli un aizgājis no partnera, pārtrauc jebkādu kontaktu. Kad esam kādam pieķērušies, bieži vien ir itin viegli atkal iekrist toksiskajā ciklā. "Esot kontaktā ar šo cilvēku, smadzenes un ķermenis var teikt, ka otrs pietrūkst un atkal gribat būt kopā ar viņu. Neticiet tam!" brīdina ekspertes. Ja ikdienā no bijušā mīļotā cilvēka nebūs itin nekādu ziņu – neko par viņa gaitām nezināsi, būs daudz vieglāk sevi iekšēji sadziedēt un arī iemīlēt. Jutīsies mierīgāks un tā, it kā kontrolētu situāciju jau dažu nedēļu laikā, kopš kontakta pārtraukšanas.

Kad kontakts pārtraukts, nebaidies meklēt palīdzību, jo, visticamāk, tas būs grūts periods. Iespējams, attiecību laikā esi atsvešinājies no draugiem, tāpēc šis ir īstais laiks, lai draudzību atjaunotu vai nostiprinātu. Tieši mīļie cilvēki būs tie, kas atbalstīs un palīdzēs tikt pāri sirdsēstiem.

Neturi emocijas sevī

Protams, palīdzēt var arī terapeits, lai varētu izlikt uz āru visas emocijas, kas tevī kūsā. Vai arī ar terapeita palīdzību izstrādāt detalizētu plānu, kā konkrētajā situācijā aiziet no nelabvēlīgā partnera. Brīdī, kad jūti, – vēlies attiecībās atgriezties, nodarbini savu ķermeni. Kaut vai piesakies jogas nodarbībai vai ej uz sporta zāli, vai izvēdini galvu pastaigā.

Ja sevi nodarbināsi, nebūs tik daudz laika domāt, ka gribi, piemēram, uzrakstīt bijušajam partnerim vai pat satikties. Arī līdzīgi pieredzes stāsti var palīdzēt. "Saziņa ar citiem, kam gadījies līdzīgi, nodrošina apstiprinājumu un samazina izolācijas sajūtu," raksta psiholoģes. Tātad nejutīsies viens un pamests šajā situācijā, jo zināsi, ka daudziem ir bijis tikpat grūti, bet viņi tikuši tam pāri.

Pievērsies sev

Aiziet no nelabvēlīgām attiecībām ir grūti, bet tas ir tikai sākums. Lai sevi sadziedētu, būs vajadzīgs laiks un pacietība – tas ir normāli. Tāpēc koncentrējies uz personisku un profesionālu mērķu noteikšanu un sasniegšanu, kas nodrošinās izaugsmi.

Dažiem cilvēkiem palīdz, ja viņi dodas uz randiņiem ar citiem, bet tikpat daudzi gūs lielākus ieguvumus, ja kādu periodu koncentrēsies tikai uz savām vajadzībām un savas identitātes atgūšanu. "Vari izbaudīt doties randiņos pats ar sevi! Toksiskas romantiskas attiecības var nodarīt nopietnu kaitējumu, taču, lai atgūtu savu labklājību, ļoti svarīgi ir atpazīt pazīmes, ka attiecības ir nelabvēlīgas un aiziet," raksta ekspertes, aicinot meklēt palīdzību un rūpēties par sevi. Aiziešana ir pirmais solis, lai veidotu veselīgāku un laimīgāku nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!