Politologs Andis Kudors uzskata, ka viņš ar azartspēļu atkarību saslimis jau agrā jaunībā – pēc pirmās spēlēšanas reizes. Tā ar azartspēļu atkarību viņš cīnījies ilgus gadus, turklāt – tolaik tā ļoti strauji progresējusi. Šobrīd viņš ir kļuvis par brīvu cilvēku un palīdz citiem, kas nonākuši atkarību valgos. Plašāku viņa stāstu vari noklausīties raidījuma "Par TO pašu" epizodē "Atklāti stāsti par azartspēļu spožumu un postu".

Kā norāda Kudors, tolaik tieši vinnests bijis kā āķis viņa turpmākajai, gadus ilgajai, postošajai azartspēļu atkarībai. Patiesībā viņš pat vairs nespējis rīkoties ar skaidru naudu. Kulminācijas periodā bija dažas stundas laika, kad ienāca alga vai honorārs, lai spētu to kaut kur novirzīt. Pēc tam viņš jau atradās azartspēļu zālē.

Par šo laiku plašāk viņš stāsta: "Uz padsmit gadiem biju iegājis azartspēļu atkarībā, kas padziļinājās. Ar atkarībām ir tā, ka tās mēdz progresēt. Man tā tik traki progresēja, ka es vairs nespēju ar skaidru naudu rīkoties. Patiesi, kulminācijas periodā man bija dažas stundas laika, kad man ienāca alga vai kāds honorārs, lai fiksi pārskaitītu naudu sievai, nomaksātu hipotekāro kredītu un izdarītu kādus citus maksājumus... Es zināju, ka pēc tām stundām viss būs cauri, es tikai domāju, kurā zālē es būšu, ko es spēlēšu..."

Viņš neslēpj – četros no rīta devies no kazino prom divu iemeslu dēļ: tāpēc, ka nāca miegs, nevis tāpēc, ka negribējās spēlēt, vai tāpēc, ka viss jau bija zaudēts.

Šobrīd viņš ir kļuvis par brīvu cilvēku un palīdz citiem, kas nonākuši atkarību valgos. Viņš raidījumā iezīmēja svarīgu tēmu arī par līdzatkarību un tuviniekiem, jo, starp citu, postošajā laikā viņš gandrīz izšķīrās no sievas, kura vairs nespēja ar to sadzīvot: "Tuviniekam nevajag risināt atkarībnieka atkarības dēļ radītās problēmas." Piemēram, it kā ciešanu mazināšanai tuvinieks var atmaksāt atkarību izraisīto parādu, taču ilgtermiņā tā skaitās jau kā atkarības uzturēšana.

Šoreiz raidījumā "Par TO pašu" runājam ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuru dzīves tika postītas graujošās azartspēļu atkarības dēļ. Bet nu, par laimi, varam teikt – no atkarības viņi visi veiksmīgi ir izsprukuši. Mūziķi Normunds Jakušonoks un Pēteris Upelnieks raidījuma sižetā visai atklāti stāsta par savu aizraušanos ar azartspēlēm. Starp citu, arī Upelnieks atkarību pārvarēja, pievēršoties citai atkarībai – Dievam. Savukārt Kaspars Dvinskis stāsta par savu pieredzi spēlējot pokeru. Bet psiholoģijas speciāliste papildina stāstus ar profesionālu skatījumu.

Jauno epizodi klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Katru otro nedēļu raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!