Foto: Shutterstock

Gan sociālajos medijos, gan draugu sarunās bieži uzvirmo vārdi un leģendas par to, ka mati glabā pagātnes traumas un atmiņas. Ideja, ka grūtā dzīves posmā dažu centimetru matu nogriešana var atbrīvot no negatīvām sajūtām vai enerģijas, ir populāra. Kā norāda eksperti, katra matu šķipsna uz galvas ir divus līdz septiņus gadus veca, tāpēc šī ideja šķiet patiešām loģiska. Cik daudz šajā fenomenā meklējams zinātnisks pamatojums?

Neatkarīgi no zinātniskajiem nopelniem traumas un mati kā sinonīmi ir īpaši populāri popkultūrā. Seriāla "Insecure" 5. sezonā aktrises Jivonnes Ordži atveidotā varone lepojas ar afro frizūru, kas simbolizē personisko izaugsmi. "Izšķiršanās čolka" ("breakup bangs") vispār ir kļuvusi par vairāku paaudžu fenomenu. Piemēram, 1990. gadu seriālā "Felicity" Kerijas Raselas slavenā frizūra pēc šķiršanās kļuva par teju visa sižeta centru.

Kopumā "TikTok" dominē salīdzinoši vieglprātīgi videoklipi, kuros cilvēki demonstrē galvas rotas ar tādiem parakstiem kā "mati glabā atmiņas", un tam seko matu nogriešana. Tomēr ir arī dramatiskāki videoklipi, kuros tiek spriests, ka mati saglabā ne tikai atmiņas, bet arī traumas. Lietotāju vidū vīd komentāri, ka, ja mati ir garumā līdz pleciem, tad tie ir trīs līdz sešu gadu garumā "uzsūkuši" gan labos, gan sliktos notikumus. Lai izklausītos vēl dramatiskāk, tie ilgi ir bijuši klātesoši katrā slimībā, sirdssāpēs un strīdos.

Garīgā veselība ir spogulī

Laulību un ģimenes terapeits Džefs Joo norāda, ka netradicionālie spiritisti apgalvo, ka starp matiem un emocijām pastāv saikne, un patiesībā šīs attiecības varētu būt diezgan burtiskas. "Smadzenes un ķermenis ir saistīti. Tas, ko jūs ēdat vai dzerat, ietekmē jūsu ādas, matu un nagu augšanu, kā arī jūsu garastāvokli un spēju izvadīt atkritumus. Mati absorbē barības vielas no tā, ko ievietojat savā sistēmā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!