Frāze par puikām, kuri joprojām nedrīkst raudāt, šķietami nav zaudējusi savu aktualitāti, pat par spīti populārajam naratīvam, kas vēsta – mūsdienu vīrieši ir "mīkstie". Šādi apgalvojumi pārpludina sociālos medijus, iespraucas ikdienas sarunās un pat iekļaujas mūsdienu politiskajos diskursos. "Mīkstie"... Kas tie vispār ir? Vai tie ir tie, kas neslēpj savas sāpes aiz muskuļu kaudzes un nebaidās nokrāsot nagus rozā krāsā?

Filozofe un rakstniece Simona de Bovuāra reiz teica: "Par sievieti nepiedzimst, par sievieti kļūst." Šo pašu frāzi varam attiecināt arī uz vīriešiem. Vīrišķība tās tradicionālajā izpratnē jau sen ir zaudējusi savu aktualitāti un kļuvusi par mokošu lomu daudziem.

Kaut gan ir skaidrs, ka vēsturiskajām vīrieša "aizsarga'', "iekarotāja" un "mednieka" lomām būtu jāmainās līdz ar sociālekonomiskajām un tehnoloģiskajām pārmaiņām, vienmēr būs kāds, kurš vēlēsies saglabāt klasiskos ideālus, lai arī cik tie būtu novecojuši un nevajadzīgi.

Mākslīgi konstruētā vīrišķība

Doc. dr. med. Artūrs Utināns uzsver, ka laika gaitā mainās kultūra, sabiedrība un pat cilvēku bioloģija. Mainās arī seksuālās atlases principi. "Agrāk vīrietis bija resursu sagādnieks un viņam patiešām bija jābūt fiziski spēcīgam un ar augstu sociālo statusu. Tāpēc cieņā bija mačo tipa vīrieši, kuri pasargās un sagādās. Savukārt sievietēm bija jāatbilst konkrētiem izskata kritērijiem – kuplas krūtis, plati gurni un šaurs viduklis," viņš atklāj.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!