Soctīklos regulāri uzpeld testi, kas sola noteikti gan IQ, gan cukura līmeni, gan abus kopā, ja vajag. Lieki bilst, ka, laikam ritot, cilvēki sākuši ar zināmām šaubām vērties uz šiem universālajiem testiem, kaut arī cītīgi turpina tos pildīt, lai personīgi konstatētu – tas taču nekam neder. Bet nu pat lielāko skeptiķu sirdis ir atmaigušas. "TikTok" platformu ir pārņēmis "putnu tests", kas varot noteikt, cik ilga un spoža ir attiecību nākotne.

Vien pirms dažām dienām parādījies tests, nu ir kļuvis par interneta trakumu. Cilvēki steidz pārbaudīt savstarpējo attiecību nākotni ar "putnu testa" palīdzību, kas ir balstīts uz psihologa Džona Gotmana pētījumiem. Viņš cilvēku savstarpējo attiecību pētīšanai ir veltījis vairāk nekā 40 gadus, kuru laikā atklājis šķietami triviālu, bet mūždien aizmirstu faktu – attiecībām ir krietni ilgāks mūžs, ja partneri cieši mijiedarbojas un aktīvi komunicē savā starpā. Jā, tas šķiet pat nedaudz bērnišķīgi un naivi, bet daudzi par to aizmirst līdz brīdim, kad attiecībām jau ir pienācis gals.

"Psychology Today" eksperti skaidro, ka testa pamatā ir koncepcija par "saiknes piedāvājumu", kas ir savstarpējo attiecību pamatā. Parasti saikne starp cilvēkiem veidojas, ja kāda no pusēm izrāda interesi, tiecas pēc uzmanības vai jebkādas cita veida mijiedarbības, savukārt otra puse to pieņem vai noraida. Jautāsiet, kāds šeit sakars kaut kādiem putniem? Patiesībā viss ir elementāri – tests paredz, ka viena no pusēm uzsāk sarunu par kādu putnu, bet otras puses reakcija norāda uz attiecību stabilitāti. Attiecīgi, ja partnerim absolūti vienalga, ka šodien redzēji gājputnos laižamies prom, ļoti iespējams, ka viņam vienalga arī par attiecībām. Vai vienkārši saguris.

"TikTok" lietotāja "Lyss Lyss" jeb @alyssacardib, kuras video par "putnu testu" ir noskatījušies jau 4,5 miljoni cilvēku, pauda pārsteigumu, ka daudzi līdz pat šim brīdim neko nav dzirdējuši par šo testu. Savā video viņa atzina: "Es dzīvoju un mirstu šī testa dēļ, jo tas nekad nekļūdās." Izvēršot domu, viņa uzsvēra, ja partneris ar interesi reaģē pat uz lietām, kas šķiet maznozīmīgas (piemēram, kāda putna pieminēšana), tā ir laba zīme. Savukārt, ja partneris neizrāda nekādu interesi par teikto, tad visdrīzāk attiecībām nav nākotnes.

@alyssacardib
Bird test
♬ original sound - Lyss Lyss


Vienlaikus viņa uzsvēra, ka ar testa palīdzību var pārbaudīt ne tikai romantiskās attiecības, bet arī draudzīgās. Kā piemēru, viņa minēja savu tikšanos ar kādu draugu kafejnīcā, kur aizsāka sarunu par dzeni, kas beigās viņus vēl vairāk satuvināja.

Testu steidz izmēģināt ne tikai pati "Lyss Lyss" un viņas sekotāji, bet arī vairāki miljoni "TikTok" lietotāju. Šobrīd tēmturis #birdtest ir savācis septiņus miljonus skatījumu. Un ne viens vien lietotājs ir dalījies ar savu video, kurā izmēģina "putnu testu". Piemēram, kāda sieviete publicēja video, kurā savam līgavainim stāstīja par putnu vārdā Kardināls. Vīrietis ar steigu meklēja tīmeklī, vai ir kāda īpaša nozīme šim putnam. Savukārt komentētāji slavēja vīrieti par testa veiksmīgu izturēšanu.

@maddieb1414 All i said was "i saw a cardinal today" and here we are #fyp #birdtest #fiance ♬ original sound - Mads


Tā nav pirmā reize, kad "TikToku" pārņem attiecību pārbaudes tests. Vēl pirms dažiem mēnešiem tiktokeri savas partnerattiecības pārbaudīja ar "ūdens" deju testa palīdzību. Šoreiz topā ir putni, kas zina – varbūt pēc mēneša kaķi būs tie, kas spēs pateikt, cik stabilas ir attiecības. Taču pagaidām saikni ar partneri var censties uzlabot, runājot par putniem. Tiešām, kāpēc gan vakarā draugam neieminēties par nabaga zīlītēm, kurām jāgatavojas kārtējai sūrajai ziemai. Vai gājputniem, kuri aizlaidušies prom uz siltajām zemēm. Varbūt izrādīsies, ka abi jau sen klusībā vēlējāties aizbraukt uz silto zemju kūrortu. Tā vārds pa vārdam un daudz ko var uzzināt par otro pusīti.

"Putnu tests" nav tikai par skaistiem putniem vai nenopietnām izklaidēm sociālajos medijos; drīzāk tas atspoguļo vienu no galvenajām cilvēka pamatvajadzībām – nepieciešamību pēc komunikācijas, mijiedarbības un atbalsta.

Rakstā izmantotie informatīvie avoti:

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!