Foto: Shutterstock
Svētku laiks vairumam cilvēku nes prieku. Jau ilgi pirms Ziemassvētkiem un gadu mijas prātu nodarbina dāvaniņu sarūpēšana saviem mīļajiem, eglītes meklējumi, tās pušķošana, domas par īpašo mielastu. To visu vēl pastiprina noskaņojums arī ārpus mājas. Veikali mirdz, ļaudis steidz iepirkt gardumus, skan svētkiem veltīta mūzika, lielais koncertu piedāvājums, tirdziņi... Visi šķiet noskaņoti uz viena viļņa, tikai ne tu.

Tā tas ir, – arī psihologi un dažādu krīzes centru koordinatori apliecina, ka tieši svētku laiks atsevisķām cilvēku grupām var būt vissmagākais posms. Pieaug lūgumu pēc psiholoģiskās palīdzības skaits, jo cilvēki šajā visā svētku juceklī jūtas ļoti, ļoti vientuļi. Jāatzīst gan, ka vientuļi cilvēks var justies ne tikai tad, kad nudien ir viens pats. Vientulību var piedzīvot arī attiecībās, arī esot pūlī un šķietamas jautrības virpulī.

"Delfi Life" piedāvā rakstu izlasi, kas skar vientulības tēmu. Dažādos aspektos. Kolekcijā arī atradīsi informāciju, kur vērsties pēc atbalsta, ja jūti, ka pats galā netiksi. Nebaidies lūgt palīdzību, – tieši tāpēc jau arī strādā šie krīzes atbalsta speciālisti, lai sniegtu tev palīdzīgu roku.

Septiņi veidi, kā sev sniegt ātro palīdzību emocionālās labsajūtas uzlabošanai

Foto: Shutterstock


Šīs prasmes ir ne mazāk svarīgas, kā prast uzlikt žņaugu vai veikt mākslīgo elpināšanu. Mēs allaž uzliekam plāksteri, ja radusies kāda brūce, vai dzeram antibiotikas infekcijas slimības apkarošanā. Bez kādiem jautājumiem, vai ne? Tieši pretēji, – rodas jautājumi, ja kāds tā nedara. Mums šķiet dīvaini nesniegt ātro palīdzību šādos gadījumos. Tad kāpēc mūsu attieksme par rūpēm par savu mentālo veselību ne vienmēr ir tieši tāda?

Lasīt vairāk

Domās visu slikto griez pa riņķi? Kas ir ruminācija un kā sev palīdzēt

Foto: Shutterstock


Ruminācijas jēdziens psiholoģijā ir salīdzinoši nesens. Tā vēsture aizsākās pagājušā gadsimta sepiņdesmitajos gados. Par rumināciju dēvē neatlaidīgu domāšanu par pārdzīvojumu, un tā ietver atkārtotu un neproduktīvu uzmanības koncentrēšanos uz savām problēmām, emocionālajiem stāvokļiem un pagātnes notikumiem, skaidro psiholoģe Baiba Kalnciema.

Lasīt vairāk

Viens mājās nav 'karotājs': vientulības veidi, par kuriem daudzi nerunā

Foto: Shutterstock


Pandēmija ar attālināto darbu un pašizolēšanos daudziem no mums nav pagājusi bez sekām: ļoti daudz cilvēku joprojām turpina justies vientuļi. Ko viņi juta toreiz, bet ko tagad?

Lasīt vairāk

Arī vīrieši raud. Kas un kāpēc izmanto krīzes uzticības tālruņa pakalpojumu

Foto: Pixabay.com/StockSnap


Ar ko sākas krīze? Kādam ar mājās beigušos cukuru, sasistu vāzi, nozaudētu maku vai strīdu ar tuvu cilvēku. Citam ir spēcīgs stress finansiālu vai dvēselisku problēmu dēļ, kas var izprovocēt domas par pašnāvību. Kas drīkst zvanīt uzticības tālrunim? Vai tad tur nepalīdz tikai tiem, kas patiešām nokļuvuši nelaimē? Atbilde ir vienkārša – bēdas, stress un krīze katram ir sava un katram ir tiesības saņemt atbalstu un palīdzību. Nevajag domāt, ka uzticības tālrunis domāts tikai izmisušiem ļaudīm. Tas strādā visu diennakti visiem, pat ja jums vienkārši vajag izrunāties.

Lasīt vairāk

Vientulība un skumjas Ziemassvētkos. Kā izbēgt no šīm sajūtām

Foto: Shutterstock


Ziemassvētki ir sena tradīcija, kas ir cieši saistīta ar kaut kā jauna sākumu. Neatkarīgi no tā, vai svētkus svinam kristietības vai senlatviešu tradīciju garā, velkam dedzināt bluķi vai lūkojamies pēc Betlēmes zvaigznes, Ziemassvētki ievada jaunu periodu un liek atvadīties no tā, kas ir bijis un pagājis. Šajā laikā daudzi cilvēki kļūst krietni jūtīgāki un piedzīvo spēcīgas emocijas, jo rūpīgāk novērtē pagājušo periodu. Sajūtas vēl vairāk pastiprina pasaulē notiekošais. Svētku laiks nāk ar gaidām un cerībām, taču, kur gaidas un cerības, tur nereti iespējamas arī vilšanās. Kā izbēgt no Ziemassvētku skumjām un vientulības sajūtas?

Lasīt vairāk

Vientulība sociālās distancēšanās laikā. Psihoterapeite par satricinājuma pārvarēšanu

Foto: Anthony Intraversato / cc


Šobrīd visa pasaule piedzīvo krīzi. Ārkārtējās situācijas izsludināšana nākusi ar dažādām izmaiņām mūsu dzīvesveidā – esam mainījuši savus iepirkšanās paradumus, darba vidi, atpūtas veidus un, protams, gribot negribot viens no otra distancējamies. Lai arī šāda ikdiena var sniegt gana daudz pozitīvu emociju, daudziem šis laiks jāpavada vieniem, kas savukārt izraisa vientulības sajūtu, kas atsevišķos gadījumos var būt pat ļoti postoša.

Lasīt vairāk

Riebīgie svētki – degbumba vientuļo cilvēku nervu sistēmai

Foto: Shutterstock


Pat vislielākais skeptiķis gan jau būs pamanījis, ka Ziemassvētki neizbēgami tuvojas, par ko liecina rotājumi pilsētas ielās un veikalos. Radio dzirdamas Ziemassvētku dziesmas, darba kolēģi un paziņas apjautājas par to, cik tālu ir dāvanu gādāšanas lietas. Gribam to vai nē – svētki jau klauvē pie durvīm, kad lielais burbulis plīsīs, jo īpaši jau ģimenēs ar bērniem, kuriem dāvanu saņemšana un pantiņu skaitīšana sagādā milzu prieku.

Lasīt vairāk

Vientulības daudzās šķautnes. Kā atšķirt vienatni no vientulības

Foto: Shutterstock


Vientulība ir visur, tā mājo ikkatrā no mums. Tā atspoguļojas mūzikā, māksla un literatūrā. Izjust vientulību nozīmē apzināties patiesību, ka mēs pašos pamatos esam šķirti no citiem cilvēkiem, mēs esam ierobežoti tajā, kā spējam atklāt sevi otram un nekad netiekam saprasti pilnībā. Mēs esam vientuļi divos nozīmīgākajos dzīves brīžos – piedzimstot un izdziestot, un kā cilvēciskas būtnes spējam to apzināties. Par vientulības daudzajām sejām un kā to atšķirt no vienatnes, stāsta psiholoģe un psihoterapeite Inga Lubāne.

Lasīt vairāk

Vientulība laulībā: kā atbrīvoties no šīm jūtām

Foto: Shutterstock


Kad mēs beidzot satiekam savu cilvēku un pēcāk savienojamies ar šo savu "vienīgo" laulības saitēs, mums šķiet, ka savstarpējā sapratne turpināsies mūžīgi. Vairs nekādu vientulībā pavadītu nakšu! Mēs esam atraduši viens otru! Diemžēl, tas ne vienmēr tā notiek.

Lasīt vairāk

Svarīgi krīzes situācijā! Kur saņemt bezmaksas atbalstu

Foto: Shutterstock


Pandēmija izjauc ierasto dzīves ritmu, un ir jāievēro dažādi drošības pasākumi, kas var radīt spriedzi, trauksmi, dusmas, bēdas vai nomāktību. Šādas emocijas ir dabiskas, saprotamas un nav nosodāmas, taču, nokļūstot grūtībās, ir svarīgi savlaicīgi rast atbalstu un palīdzību. Saņemot profesionālu palīdzību, krīzi var pārvarēt ātrāk un veiksmīgāk.

Lasīt vairāk

Kad vientulība vairs nav patīkama. Veidi, kā aizgaiņāt nomāktību

Foto: Shutterstock


Kāds piekritīs, kāds par katru cenu noliegs, taču tas ir fakts, ka mūsu platuma grādos dzīvojošos daudzi sauc par ziemeļniekiem – vientuļniekiem. Pavadīt laiku tikai ar sevi, savām interesēm un domām – tā ir svēta un pat veselīga lieta pie nosacījuma, ka neļauj sev patiesi justies vientuļi. Ja atstumtības sajūta no visas pasaules ieilgst, portāls "HealthLine" piedāvā izmēģināt vienu no variantiem, kā sevi iepriecināt, kad virsroku ņēmusi grūtsirdība.

Lasīt vairāk

Pieci psihologa padomi, kā cīnīties ar vientulības sajūtu


Laiku pa laikam katrs no mums piedzīvo vientulības sajūtu. Vairumam no mums izdodas ar to tikt galā bez īpašām problēmām, tomēr mēdz būt periodi, kad tā mūs nepamet negaidīti ilgu laiku. Kā atbrīvoties no šīm ne īpaši patīkamajām emocijām?

Lasīt vairāk

Vismazāk vientuļi cilvēki jūtas Ziemeļeiropā, visvairāk – Austrumeiropā

Foto: Shutterstock


Vientulības sajūta ir subjektīva un to var veicināt dažādi apstākļi. Dažiem cilvēkiem to pastiprina sēras, attiecību izjukšana, darba maiņa. Agrāki pētījumi liecina, ka noteiktām cilvēku grupām ir lielāks risks justies vientuļiem, piemēram, vecākiem, kas bērnu audzina vieni, no ģimenes atsvešinātajiem un trūkumcietējiem. Jaunā pētījumā atklāts, ka dati variē, atkarībā no ienākumiem, ģeogrāfiskās vietas. Ziemeļeiropā cilvēki mazāk jūtas vientuļi, salīdzinājumā ar citiem reģioniem.

Lasīt vairāk

Depresīvs noskaņojums ap Jauno gadu. Kā pārdzīvot svētku laiku

Foto: Pexels


Ziemassvētki un Jaunais gads ir vieni no gada lielākajiem svētkiem. Ja savu dzimšanas dienu piedzīvojam individuāli, tad Jauno gadu – visi kopā. Taču reizē ar svētkiem mēdz piezagties arī Jaungada depresija. Tas ir populārs termins, kurš var variēties. Mēdz teikt arī "svētku depresija", jo tā var piemeklēt arī citos svētkos, piemēram, Valentīndienā vai jau minētajā dzimšanas dienā. Jaungada jeb svētku depresija nav īsta klīniskā depresija. Tas ir skumīgs un nomākts emocionālais stāvoklis, kura gan ar laiku var pāriet arī īstā depresijā, ja netiks strādāts ar tās iemesliem.

Lasīt vairāk

Vientulība divatā: kādēļ cilvēki attiecībās mēdz būt nelaimīgi

Foto: Shutterstock


Dzīvot zem viena jumta, it kā būt vienai ģimenei, kopā audzināt bērnus un vienlaikus justies kā svešiniekiem – pazīstama situācija daudzās attiecībās. Kādēļ partnerattiecībās cilvēki mēdz justies daudz vientuļāki, nekā esot formāli brīvi?

Lasīt vairāk

Tu neesi viens. Ieteikumi vientulības mazināšanai

Foto: Shutterstock


Vientulība – apdziedāta dziesmās, izrādīta filmās un nereti arī romantizēta.
Dzīvojot laikā, kad sociālie mediji ir daļa gandrīz no ikkatra dzīves, katru dienu nākas sastapties ar paziņu bildēm no dažādiem pasākumiem, kopības mirkļiem, tuvības un mīlestības brīžiem. Pat vispašpārliecinātākajam cilvēkam tas var likt justies vientuļi un radīt vēlmi izolēties, kas ilgtermiņā var kaitēt ne tikai labsajūtai, bet arī veselībai kopumā.

Lasīt vairāk

Vientulība – tikpat bīstama kā smēķēšana. Kā sievietes un vīrieši pārdzīvo emocionālo stāvokli


Vientulība var parādīties katra ikdienā. Nav nozīmes – esi attiecībās vai brīvā statusā. Justies vientuļi iespējams neskaitāmos veidos, piemēram, jaunā darba vai mājokļa vidē, brīžos, kad nesaņem vajadzīgo uzmanību no partnera vai draugiem, vai arī tu ilgojies pēc kā konkrēta. Šis emocionālais stāvoklis tiek pielīdzināts depresijai un pat smēķēšanai kaitīguma ziņā.

Lasīt vairāk

Viena, bet ne vientuļa. Iemesli, kādēļ būt 'brīvajam aģentam' ir tik fantastiski

Foto: Shutterstock


Teju katra romantiskā filma vēsta to, ka īstā dzīve sākas vien tad, kad esi atradis savu otru pusīti, bet līdz tam – kulies pa dzīvi pati un meklē iespējas, kā satikties ar kādu un pēc iespējas ātrāk atrast sev vīrieti. Bet vai jāiestājas izmisumam, ja esi viena?

Lasīt vairāk

Netici visam, ko pats domā! Kā apturēt uzmācīgas domas un nomierināties

Foto: Shutterstock


Šobrīd pasaulē ir daudz nenoteiktības un baiļu, tādēļ nav brīnums, ka daudzus piemeklē uzmācīgas domas un jūtas. Un no tā ir grūti izkāpt! Negatīvas domas vijas kā pa spirāli un var kļūt par modeli – "domāšanas slazdiem" vai "nenoderīgu domāšanas stilu".

Lasīt vairāk

Būt laimīgam – tas ir vienkārši! Pieci principi, kas nekad neiziet no modes


Biežāk mēs esam pieraduši koncentrēties uz grūtībām un justies nelaimīgi. Mums šķiet, ka dzīve ir pilna pārbaudījumu un netaisnības. Pat ja neatgadās nekas traģisks, mēs prasmīgi no "pirksta izzīžam" problēmu. Taču medaļai vienmēr ir divas puses. Ja izdosies mainīt pieeju, tu sapratīsi, ka laime ir daudz tuvāk, nekā šķiet.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!