Foto: Shutterstock
Pat sociāli veiklākais cilvēks var apmulst dažādās neērtās situācijās un nav acīmredzama veida, kā rīkoties, ja partnera tēvs vai kolēģis uzdod rupjus jautājumus.

Pat neērtās un nepatīkamās situācijās vilsbaāk ir mēģināt saglabāt vēsu prātu un ieturēt pieklājības etiķeti, jo tas, galu galā, vairāk liecinās par tevi, nevis otru cilvēku, kas izturējies kaut kādā mērā nepieņemami, rupji vai vienkārši tā, ka liek tev justies neērti.

Etiķetes eksperte Sāra Džeina Ho, kas absolvējusi Hārvardas universitāti un vadījusi "Netflix" šovu "Mind Your Manners", uzskata, ka etiķete ir instruments, nevis lai ierobežotu sevi, bet lai pilnveidotos, raksta "CNBC". Lūk, viņa piedāvā sešus tipiskus neērtu situāciju scenārijus un kā tajos rīkoties, saglabājot cieņu un gaumi.

Ja kāds izturas pret tevi rupji

Ja nākas uzklausīt dzēlīgu, rupju piezīmi, uz to vari atbildēt ar laipnību, uzdodot jautājumu: "Vai tev viss kārtībā?" Šis jautājums norāda, ka, pat ja tu dzirdēto neuztvēri personiski, tev tas nav paticis.
Šādā veidā tu komentāra izteicējam pieklājīgi dari zināmu, ka tev nevar "kāpt uz galvas", norāda Ho un iesaka šo jautājumu uzdot draudzīgā tonī, kas liecina par tavām bažām par viņa labsajūtu.

Ja neatceries kāda vārdu

Pat ja esi ar kādu ticies vairākkārt un kā nevari, tā nevari atcerēties šīs personas vārdu, nevajadzētu pieļaut, ka tas top zināms. Lai izvairītos no potenciāli neērtas situācijas, pasaki, ka vēlies turpināt saziņu. Ho iesaka to apspēlēt šādi: "Es nesen ieguvu jaunu tālruni, un visi mani kontakti izdzēsās. Vai vari vēlreiz ievadīt savu numuru?"

Vēl viens variants var labi izspēlēties saviesīgā notikumā vai ballītē – iepazīstini šo cilvēku ar kādu citu, gaidot, ka viņš pats nosauks savu vārdu.

Pārtraukt neveiklu sarunu

Labākais veids, kā izkļūt no neveiklas vai nepatīkamas sarunas saviesīgā pasākumā, ir iepazīstināt sarunbiedru ar kādu citu. Kad abi iepazīstināti, laiks nemanāmi pazust.

Atteikt kolēģim kopā pusdienot

Ja ir kolēģis, kas regulāri aicina kopā pusdienot un neuztver mājienus, ka nevēlies ēst kopā ar viņu, var izmēģināt aizbildinājuma metodi. Ho iesaka piekrist un uzaicināt vēl citus kolēģus, bet pēdējā brīdī atteikt. Tādā veidā esi parādījis, kā grasījies doties, taču tev nav tas jādara, ja nevēlies.

Ja draugs neatmaksā naudu, kuru aizņēmies

Pieklājīgi risināt šādu situāciju var, nosūtot draudzīgu atgādinājumu uz e-pastu vai pasakot personīgi. Ja šis atgādinājums tomēr joprojām tiek ignorēts, tad visticamāk šis cilvēks neplāno atdot naudu. Lai gan šajā situācijā paliec zaudētājos, guvi vērtīgu mācītu un zināšanas par šo cilvēku un to, kā ar viņu veidot attiecības nākotnē.

Šādu situāciju dēļ Ho iesaka aizdot tikai tik, cik esi gatavs zaudēt, vai arī ņemt piemēru no Šekspīra lugas "Hamlets" – "neesi ne parādnieks, ne aizņēmējs".

Jākomunicē ar rupju ģimenes locekli

Tas, kā reaģēt uz rupjiem, nepieklājīgiem jautājumiem no radinieka puses, pēc Ho teiktā, atkarīgs no tā, cik tuvas ir jūsu attiecības un kāda ir jūsu vecuma atšķirība. Ja nejauki komentāri izskan no brāļa, māsas, brālēna vai māsīcas, ar ko kopā esi audzis, pieļaujama neliela saķeršanās, bet ar tantēm un onkuļiem vajadzētu situāciju risināt cieņpilnāk. Ho iesaka rupju komentāru uztvert šādi – pasmaidi un novērsies no viņiem vai aizej projām.

Savukārt, ja šādi izrīkojušies romantiskā partnera vecāki, vislabāk ļaut situāciju risināt otrajai pusītei un neriskēt viņus nokaitināt vēl vairāk. Veselīgās, mīlošās attiecībās partnerim vajadzētu paskaidrot saviem vecākiem, kādēļ daži viņu izteiktie komentāri ir nepieņemami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!