Foto: Shutterstock
Ja sportiskā motivācija zūd tūdaļ pēc sporta zāles abonementa iegādes, šīs vienkāršās taktikas palīdzēs noturēt uzticību fitnesa mērķiem. Jo rezultāts ir iespējams tikai ar konsekventu rīcību!

Regulāras fiziskās aktivitātes, skaidra lieta, ir ne tikai līdzeklis svara kontrolei, bet sniedz daudz garīga un fiziska rakstura priekšrocības. Vislabākajiem rezultātiem – mērķim – ir nepieciešama regularitāte un konsekvence, kur sabalansēts uzturs apvienots ar adekvāta, pareiza apjoma aktivitātēm. 11 padomi, kas palīdzēs atrast kaut kur pusceļā pazaudēto motivāciju vingrot tad, ja vienīgā vēlme ir palikt dīvānā.

Skats no malas

Apņēmība, pūles, izlieti sviedri ir daļa no slavenā teiciena, ka bez sāpēm nav ieguvumu. Tā ir ideja, ka labas formas, labsajūtas, svara zaudēšanas dēļ ir jācieš. Diemžēl, pieņēmums, ka fitness ir kā grēku nožēla, šķēršļu, grūtību pārvarēšana bieži dominē un tieši tāpēc arī traucē. Jācenšas apzināties, ka fiziskās aktivitātes patiesībā ir paša sniegta dāvana sev.

Uz pilnu banku

Sporta zālēs ir divi zelta mirkļi gadā: rudens un jaunā gada sākums. Rudenī cilvēki atgriežas no vasaras liderīguma un atvaļinājumiem, un aktivitātes līmeni notur līdz Ziemassvētkiem, lai motivācijas vilni atjaunotu kaut kad pēc Jaunā gada.

Šie apzinīgie, labie nodomi nāk līdzi ar pār-apzinīgumu, kad tiek iegādāts viss nepieciešamais (un arī tas, bez kā var iztikt) treniņu aprīkojums, sporta tērpi, ieplānota stingra treniņu programma, kas bieži papildināta ar tikpat ierobežojošu uztura plānu. Stingri noteikumi nav ilgtermiņā iespējami un tieši tā tiek iedēstītas pirmās neveiksmju sēklas.

Motivācija pēc pirmā entuziasma viļņa

Pirmās sportiskās nedēļas ir idilliskas. Nav vietas, kas ķermenim nesāpētu un sev dotā solījuma laušana ir nepieļaujams apsvērums. Un tomēr. Laikam ejot, nenovēršami pirmais, labo nodomu motivācijas vilnis sāk rimties. Četru treniņa reižu vietā, apmeklējums samazinās līdz trim, pēc tam divām un beigu galā – katrs attaisnojums ir labs iemesls, lai treniņu atliktu.

Bez reālajiem šķēršļiem, kas spiež no treniņa atteikties, svarīgi ir vienmēr meklēt jaunus stimulus. Kaut tik triviālus kā jauns sporta tērps!

Nevis kaloriju kurtuve, bet gan prieka avots

Neraugoties uz pārliecinošākajiem iemesliem un neskaitāmiem motivācijas veidiem, vienam faktoram ir jādominē: darīt to, kas patiesi patīk. Ja izvēlēta aktivitāte nepatīk, meklē citu. Ja patīk peldēties – baseins, ja patīk skriet – trase.

Vienalga vai tā ir aerobika, trenažieru zāle, spinings vai dejas, izvēle ir tikai viena cilvēka rokās. Priekam un nevis pienākumam ir izšķiroša nozīme panākumos!

Foto: Shutterstock

Fokuss uz makro mērķi

Netici muļķībām par tūlītējiem rezultātiem, ko sola brīnumainas diētas, uztura bagātinātāji, procedūras, kas sola celulīta fantastisku "izgludināšanu" ar gravitāciju vai pat globālo sasilšanu. Tā vietā, lai vēlētos visu tagad un uzreiz, un riskētu ar vilšanos, mērķiem ir jābūt saprātīgiem un sasniedzamiem.

Soli pa solim

Kad makro mērķi ir definēti (un tie var sakrist ar galamērķi), lai nezaudētu vēlmi kustēties katru dienu, "jāapbruņojas" ar mikro mērķiem divām nedēļām, mēnesim. Būtiska ir katra nelielā uzlabojuma fiksēšana un uzraudzība, lai sasniegtu lielo makro uzdevumu, kam nepieciešami mēneši un gadi.

Novērtēt progresu un sevi apbalvot

Sasniegtais ir gan pagrieziena punkts, gan sākumpunkts tam, kas vēl sekos. Lai visu efektīvi izsekotu, treniņus un mērķus jāfiksē attiecībā uz laiku, svaru, konsekvenci un pašsajūtu. Sasniegumus ir jābauda un sevi jāatalgo (veselīgi!).

Publisko

Publiski atrādot mērķus, sasniegumus, rezultātus ar draugiem, ģimeni vai sociālo mediju biedriem, var atrast atbalstu, kas noderēs kā pamudinājums tad, kad šķied, ka padošanās ir rokas stiepiena attālumā.

Treniņu biedri un domubiedri

Ja fiziskās aktivitātes vienatnē šķiet garlaicīgas, apsver iespēju to darīt ar kādu kopā. Treniņa draugs vai grupa ar kopīgām interesēm var būtiski ietekmēt fitnesa ceļojumu. Sakopot spēkus, lai dotos uz treniņu ir motivējošāk, kad zini, ka tevi kāds tur gaida.

Izklaide

Garlaicība spēj apdzēst entuziasmu un ir motivācijas ienaidnieks. Peldēšanai, boksam, skriešanai un braukšanai ir jābūt veiktai ar pārliecību, ka pavadītais laiks ir kvalitatīvs un to ir jāizbauda.

Brīvdienas

Ikviens ir pelnījis brīvdienu, kad jūtas noguris un vai demotivēts. Labākais veids kā šīs nebaltās dienas pārvarēt – ļaut tām paiet bez vainas un nožēlas. Ja treniņš tiek izlaists, veselīga uztura plāns sabotēts, jāatceras, ka vienu dienu padoties ir garīga spēka un pašapziņas pazīme. Dod sev nedaudz laika, bet neaizmirsti par mērķi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!