Jautājums: Vēlos uzdot jautājumu, kas saistīts ar zobu maiņu kucēniem. Manai toiterjera sunītei 7 mēneši, bet vēl nav nomainījušies vismaz 2 zobiņi augšžoklī un 2 apakšžoklī, pie tam apakšžoklī jau blakus izspraukušies jaunie zobi.

Vetklīnikā mums ieteica iegādāties cietas spēļlietas, lai suņukam ātrāk izkustētos vecie zobi. Tā arī izdarījām, bet rezultāta nav. Līdz cik mēnešiem var gaidīt, kad zobiņi paši izkritīs un vai raušanā vienmēr izmanto narkozi? Ja jā, tad kā tas var ietekmēt suņa veselību? Cik tas aptuveni maksā un vai rauj visus, piemēram, četrus piena zobus? Pateicos par atbildi.

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera 4, Rīga, tālr. 7500494):

Mazo šķirņu suņiem (toiterjeri, Jorkšīras terjeri, pūdeļi u.c.) šī ir bieži sastopama problēma. Tā saucamie piena zobi turas kaulā ļoti stipri un augot paliekošajiem zobiem tie netiek izstumti no iepriekšējās vietas, tāpēc arī veidojas situācija, ka zobi aug vairākās rindās. Visbiežāk šī problēma tiek novērota ar ilkņiem (2 augšā un 2 apakšā).

Bez narkozes var izraut zobiņus, kas jau stipri kustas, parasti šādi zobi arī izkrīt paši. Tomēr raujot ilkņus ir jālieto narkoze, jo virs smaganām mēs redzam tikai 1/3 zoba, bet 2/3 zoba atrodas zem smaganām un kaulā. Raujot piena zobus, tiek izmantota vispārējā narkoze. Mēs pielietojam inhalācijas (ieelpojama gāze isoflurāns) narkozi, kas tiek izvadīta no organisma salīdzinoši ātri, un stundas laikā pēc narkozes dzīvnieks pats var pārvietoties un normāli kustēties.

Īslaicīga narkozes iedarbība nav bīstama dzīvnieka veselībai. Zobu raušana dažādās klīnikās var izmaksāt atšķirīgi, galvenokārt tas ir atkarīgs no pielietotās narkozes veida un procedūras ilguma. Vienlaicīgi var raut visus četrus zobus. Ja ir nepieciešams, tad rauj arī vairāk. Ja ir kādi jautājumi, varat zvanīt pa tālr. 7500494.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!