Jautājums: Ko darīt ar kaķi persieti, kam ļoti veļas spalva? Dodu barību no Hills, Sensitive Skine. Kaķis īpaši ķemmēties neļaujas, bet zinu citus kaķus, kuriem arī bez ķemmēšanas spalva neveļas, un viss ir normāli.

Viņš jau man divas reizes ir nodzīts uz pliko, jo bija savelies tā, ka vispār neko izdarīt nevar. Tad spalva ataug, un atkal sākas viss no jauna. Mokos ar viņu jau kopš viņu paņēmu. Kaķim tagad būs četri gadi, kastrēts runcis.

Pateicos par atbildi!

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera 4, Rīga, tālr. 7500494):

Kaķis ir regulāri jāķemmē, tā ir vienīgā iespēja palīdzēt bez cirpšanas. Kaķīša spalva saveļas kamolos tāpēc, ka viņš sevi nekopj un neizlaiza veco apmatojumu. Parasti runči ir slinkāki un tos ir jāķemmē vairāk.

Pie ķemmēšanas dzīvnieks ir jāpieradina. Ja šo procedūru veic regulāri, tad dzīvniekiem tā ļoti patīk un tie labprāt atļauj sevi ķemmēt. Ja Jūs mēģināsiet izķemmēt jau savēlušos kamolus, tad, protams, ka dzīvniekam tas nepatiks, jo tas rada sāpes.

Nav barības, kas aptur apmatojuma augšanu un mainīšanos. Ir barības, kas satur nepiesātinātās taukskābes un vitamīnus, kas nostiprina apmatojumu, taču fizioloģiski normāla ir apmatojuma augšana un izkrišana, kas veicina apmatojuma savelšanos.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!