Jautājums: Vidējam pūdelim 10 gadi, 8 kg, ļoti labā formā, tikai acu katarakta. Kā varētu sunītim palīdzēt? Kaut viena actiņa atgūtu dienas gaismu. Vai vispār pastāv iespēja palīdzēt? Konkrēti kur vērsties pēc palīdzības?

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera 4, Rīga, tālr. 7500494):

Ļoti līdzīga problēma kataraktai ir lēcas saduļķošanās, šī problēma parasti nerada nopietnus redzes traucējumus. Kataraktas gadījumā dzīvniekam samērā strauji pasliktinās redze un ar laiku tas paliek akls. Kataraktas ārstēšanai tiek pielietota operatīva metode, kad bojātā lēca tiek izņemta ārā un tās vietā ievieto mākslīgo lēcu. Šī operācija ir sarežģīta un to veicot ir nepieciešami speciāli instrumenti.

Pēc šīs operācijas var veidoties rētaudi un dažas komplikācijas, tomēr pēc šādas operācijas suns atkal var redzēt. Latvijā šādu operāciju netaisa, šāda veida operācijas var iztaisīt Zviedrijā, ASV. Man nav informācijas par citām valstīm. Katarakta bieži attīstās cukura diabēta gadījumā, tāpēc pirms operācijas būtu jāpārbauda, vai dzīvnieks nav slims ar šo problēmu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!