Jautājums: Mums ir 4 mēn. veca Cornish rex meitenīte. Šai šķirnei raksturīgas salīdzinoši garas ausis, tās nav klātas ar spalviņām un ātri pieput. Netīrumi ļoti labi redzami, bet austiņas tīrīt kaķītis neļauj. Varbūt ir kāds paņēmiens, kā pareizi viņu noturēt, kā, ar ko un cik dziļi drīkst tīrīt?

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera 4, Rīga, tālr. 7500494):

Kaķiem normāli nav jātīra ausis. Ja ausīs novēro izdalījumus, tad vispirms kaķītis ir jāpārbauda pie veterinārārsta. Cēlonis var būt ausu ērcītes. Ausu ērcītes nevar redzēt ar aci, bet tās rada tumšus izdalījumus un ar laiku rada arī kairinājumu.

Ērcītes var atrast skatoties ar otoskopu vai arī zem palielinājuma (mikroskopā) skatoties šos izdalījumus. Mikroskopā meklē oliņas vai mazās ērcītes. Ja ērcītes atrod, tad ir svarīgi ārstēt ausis, lai šo parazītu iznīcinātu uz visiem laikiem. Tātad, vispirms pārbaudiet kaķīti pie Jūsu veterinārārsta.

Ja ērcītes nenovēro, tad izdalījumu cēlonis varētu būt arī iekaisums (bakteriālas vai sēnīšu izcelsmes). Kaķīti arī šajā gadījumā būtu jāparāda veterinārārstam, lai dakteris varētu izvērtēt iekaisuma smagumu un nozīmēt ārstēšanu.

Veseliem kaķiem austiņas parasti ir tīras un tās speciāli nav jātīra. Ir dažas šķirnes (piem. persiešu), kuriem var pastiprināti veidoties ausu sērs, tad šo sēru iztīra ar parastiem vates kociņiem. Ja kaķītis neļaujas tīrīt ausis, tad obligāti ir jāsauc palīgā otrs cilvēks, kas kaķīti var pieturēt aiz skausta ādas. Var arī kaķīti ietīt dvielī, lai tam būtu mazāk iespēju Jūs saskrāpēt.

Vispareizāk būtu aiziet pie veterinārārsta uz vizīti un palūgt Jums pamācīt, kā pareizi ir jātīra austiņas. Veterinārajās klīnikās ir pieejami arī dažādi ausu tīrīšanas šķīdumi, kurus var pielietot gan profilaktiskai, gan ārstnieciskai ausu tīrīšanai.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!