Jautājums: Iegādājāmies mazu persiešu kaķēnu (tagad 6 nedēļas). Gribējām no sākuma uzzināt, ja viņa mamma ir šinšilas persiete un tētis - tīrais persietis, vai mūsu kaķēns ir jauktais persietis? Un kāds viņš izaugs – vai, kā persietis, ar iespiesto purniņu vai ne īpaši iespiestu purniņu?

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera 4, Rīga, tālr. 7500494):

Ja es pareizi atceros, tad šīs atšķirības ir tikai krāsā, anatomiski un fizioloģiski citu atšķirību nav. Šinšilas persietis ir tikai viens no paveidiem.

Šinšila ir apzīmējums, kas norāda uz mātes krāsu, nevis uz kādu maisījumu ar citas šķirnes kaķi. Persiešu kaķus parasti iedala 7 kategorijās pēc krāsām (kaut gan daži speciālisti Himalaju kaķus neieskaita persiešu grupā, jo tie ir maisījums starp Siāmas un persiešu šķirnēm). Visiem īstajiem persiešu šķirnes kaķiem būs iespiests purniņš. Ja viņam nav iespiests purniņš tagad, tad viņam arī tāds nebūs, kad kaķītis pieaugs.

Jautājums: Otrs - izriet visur jautājums - kā barot kaķīti? Bet domas visur ir dažādas. Mēs vēlamies savu kaķīti barot ar profesionālo barību. Vai mums ik pa laikam šī barība būtu jāpamaina (cita firma) vai arī jādod uzreiz divu veidu šķīvīšos? Vai pietiek tikai ar sauso barību? Zoo veikalā mums teica, ka ieteicams barot tikai ar profesionālo barību, jo tā ir vislabākā. Vai arī dot ik palaikam kaķu profesionālās barības konservus? Kā jūs uzskatāt? Vai būtu ieteicams kaķītim dod ik pa laikam arī parasto barību - biezpienu, svaigu gaļu utt.?

Atbild dakteris Briņķis: Visvieglāk ir barot tikai ar sauso barību, bet pēdējā laikā parādās jauni pētījumi, ka kaķi, kuri ēd labus konservus, ir veselīgāki nekā tie, kas ēd tikai sauso. Konservos ir vairāk ūdens, kā arī augstāks proteīns un tauku sastāvs. Kaķi, kā gaļas ēdāji, labāk pārstrādā šīs vielas nekā lielu daudzumu ogļhidrātu. Kaķi arī mēdz maz dzert ūdeni, sevišķi ja tas nav svaigs un auksts, tāpēc konservi palīdz uzņemt vairāk ūdeni, kas palīdz samazināt urīna koncentrāciju.

Ar konserviem var vieglāk iebarot kaķiem dažādus medikamentus. Un vēl, kaķi, kas pierod ēst vienu barību, dažkārt negrib ēst neko citu. Šī var būt problēma, ja kādreiz barība ir jānomaina veselības dēļ. Tāpēc ir labi, ja jau kaķēns pierod pie dažādām barībām un garšām.

Ja jūs vēlaties dot kaķim mazumiņu cilvēka barības, tad tas nav kaitīgi, bet ēdinot tikai cilvēku ēdienu Jūs nenodrošiniet kaķi ar tam nepieciešamajām barības vielām. Tātad nevajadzētu dot cilvēka barību (gaļu/biezpienu) vairāk kā 10 % no kopējā barības daudzuma.

Jautājums: Dzirdējām arī, ka pienu mazajam kaķītim nevar dot - izjauks vielmaiņu un būs caureja, jādod tikai ūdentiņš. Tā ir? Un vēl ir tā, ka mēs cīnāmies ar mazo runcīti, kad ēdam paši. Viņš ņaud un lien klāt pie mūsu šķīvjiem, bet mēs viņu grūžam nost, jo negribam pieradināt, lai prasa, kad mēs ēdam un arī pie parastās pārtikas. Gribam barot ar profesionālo barību.
Liels paldies jau iepriekš par atsaucību, gaidīsim atbildi.

Atbild dr. Briņķis: Kaķiem caureja no piena parādās, ja nepietiekoši tiek izstrādāts ferments laktāze, kas sašķeļ piena cukuru. Ja izēdinot pienu kaķim caureju nenovēro, tad Jūs to varat izēdināt, tikai jāatceras, ka piens arī ir ēdiens, nevis ūdens. Dodot pie ēdiena pienu, jāatceras, ka vienmēr jābūt blakus trauciņam ar svaigu ūdeni.

Ja jūs nedosiet cilvēku barību, kaķis jūs mazāk traucēs, kad paši ēdīsiet. Tas ir dabiski un to ir jāiemāca. Ja jūs gribat dot cilvēka barību, tad to dariet tikai kaķa bļodiņā, kas ir speciālā vietā, tur, kur nav jūsu šķīvji. Kaķim var iemācīt nelēkt uz galda tur, kur jūs ēdat. Dažādas metodes var pielietot – skaļš troksnis, uzšpricēšana ar ūdeni u.c. veidi.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nekādā gadījumā nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!