Lai dzīvnieku nodrošinātu ar pareizi sabalansētu uzturu, svarīgi atcerēties, ka suņa organisma prasības ir atšķirīgas no cilvēka vajadzībām pēc barības vielām. Suņa mēles receptoriem nepiemīt tik liela izšķiršanas spēja kā cilvēka garšas receptoriem.

Tādēļ sunim nav nepieciešama garšas dažādošana un pierasto barības veidu tas var ēst visu laiku, kamēr veselības stāvoklis vai fiziskās vajadzības neliek izvēlēties citu.

Suns ir gaļēdājs dzīvnieks, tā gremošanas trakts ir piemērots olbaltumvielām bagāta uztura sagremošanai. Tomēr suns nevar pārtikt no gaļas vien, kā to var, piemēram, kaķis. Sunim ir jāsaņem pilnvērtīgs uzturs, kas satur sabalansētas visas nepieciešamās barības vielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas. Saimnieks var izvēlēties, kā labāk barot savu suni – ar paša gatavotu, dabisku barību vai komerciālajām gatavajām barībām.

Pareizi sabalansēt mājās paša gatavotu barību ir grūti, jo ar ēdienu uzņemto vitamīnu, balastvielu un minerālvielu var nepietikt pilnvērtīgai dzīvnieka attīstībai. Šādai barībai, konsultējoties ar veterinārārstu, jāpievieno speciāli suņiem izstrādāti vitamīnu kompleksi. Konservētas barības priekšrocība ir tā, ka konservi lietojami bez iepriekšējas sagatavošanas, taču lielu suņu barošana šādā veidā ir diezgan dārga.

Mūsdienās visieteicamākais, vienkāršākais un ekonomiskākais variants ir suņu sausās barības, kuras ir nopērkamas visos zooveikalos un vairumā lielveikalu. Lai nebūtu jāviļas cerībās, savam mīlulim izvēlieties tikai profesionālās barības, kuras izstrādātas, balstoties uz ilggadīgiem zinātniskiem pētījumiem. Lētākās lielveikalu barības satur vairāk balastvielu, līdz ar to suns apēd lielāku daudzumu. Turpretī profesionālo barību klāstā saimnieks var izvēlēties ideāli piemērotāko sunim, ņemot vērā viņa vecumu, dzimumu, lielumu, kondīciju un gaumi. Ir izstrādātas speciālu veterināro diētu sērijas dažādu slimību gadījumiem, kas lietojamas veterinārārsta uzraudzībā.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no "Suņu avīzes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!