Skotu terjers nācis no Rietumskotijas salām, kur mazie suņi tikuši nodarbināti sīko zvēru medībās. Deviņpadsmitajā gadsimtā Aberdīnā tika uzsākta tīršķirnes terjeru audzēšana, lai gan tie nebija plaši pazīstami. Tikai divdesmitā gadsimta divdesmitajos gados šķirne ieguva pašlaik pazīstamo izskatu.

Enerģiskā un pašpārliecinātā terjera raksturīgākā iezīme ir garenā galva ar kuplo bārdu un uzacīm. Uz muguras biezais, asais, ūdenī nemirkstošais apmatojums tiek īsi apcirpts, bet uz ķepām un ķermeņa apakšdaļā tas sniedzas līdz pat zemei.

Kažoka kopšana prasa no saimnieka diezgan lielas rūpes, regulāru cirpšanu un sukāšanu, izstāžu suņiem – arī profesionāla friziera pakalpojumus. Ikdienā no raupjā apmatojuma izžuvuši netīrumi ir viegli izķemmējami. Suņa augums nepārsniedz 28 cm, to īso kāju kustības zem melnā apmatojuma gandrīz nav redzamas, rodas iespaids, ka suns slīd kā uz ritentiņiem.

Skotu terjers ir drosmīgs, aktīvs un nosvērts, pašpārliecināts suns, pret svešiem diezgan atturīgs, modri sargā savu saimnieku un māju. Lepnais un savdabīgais raksturs no audzinātāja prasa pacietību un neatlaidību. Pacietīgs, neatlaidīgs un uzstājīgs saimnieks gūs panākumus skotu terjera audzināšanā.

Sparīgais suns spēj drosmīgi stāties pretī jebkurām grūtībām, pret citiem suņiem izturas augstprātīgi un bezbailīgi. Skotu terjers labi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem. Pacieš bērnus, ja vien tie netraucē suni. Nav nepieciešams daudz kustēties, labi pielāgojas gan dzīvei pilsētā, gan arī laukos, tomēr saimniekam jāpievērš uzmanība viņa mednieka instinktu apmierināšanai. Skotu terjeram patīk rakt.

Skotu terjers ir labs biedrs cilvēkam, kas vēlas redzēt sev līdzās mazu, drosmīgu, pašpārliecinātu draugu.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no “Suņu avīzes”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!