Ceļojot ar lidmašīnu, jums jāzina, ka ir aviokompānijas, kuras dzīvniekus neļauj pārvadāt, tāpēc vispirms noskaidrojiet, vai jums ļaus ceļot ar kaķi. Lidmašīnās dzīvniekus uzņem, tikai ievietotus konteineros, kuri ceļo speciālā bagāžas nodalījumā.

Pirms ceļojuma varat palūgt savu veterinārārstu iedot kaķim ko nomierinošu, lai viņš ceļā mierīgi gulētu. Ja lidmašīnā ir brīvas vietas, jums reizēm var ļaut kaķi ņemt līdzi salonā, taču tā nenotiek vienmēr, tas atkarīgs no lidmašīnas apkalpes pretimnākšanas. Neuztraucieties par to, ka kaķis ceļo viens bagāžas nodalījumā, jo par viņu rūpējas lidmašīnas apkalpe.

Par dzīvnieka transportēšanu būs jāmaksā, lai gan jūsu bagāža kopā ar kaķi nepārsniegs pieļaujamo normu. Maksa par kaķi tiek aprēķināta pēc svara.

Ceļojot ar vilcienu, kaķim tāpat jābūt ievietotam konteinerā, tam jāiegādājas speciāla biļete, pie tam to var iegādāties tikai vienā virzienā, proti, biļeti "turp un atpakaļ" kaķim nopirkt nevar. Biļetes cena ir standarta un nav atkarīga no dzīvnieka vai konteinera svara. Vilcienā dzīvnieku izlaist ārā var tikai tad, ja pret to neiebilst pārējie pasažieri un konduktors. Iespējams, jums nāksies nomainīt savu vietu pret citu, ja jums tuvumā ceļos persona, kurai ir alerģija pret kaķu spalvu.

Ceļojot ar autobusu, jāņem vērā, ka daudzi starppilsētu un starptautiskie reisi dzīvniekus neļauj pārvadāt. Bieži vien viss atkarīgs no tā, kā jūs sarunāsiet ar transporta vadītāju. Protams, var riskēt un kaķi slepus ienest, bet nav garantijas, ka jūs neizsēdinās.

Ceļojot ar auto, pat ja tā ir jūsu personīgā, kaķim arī jāatrodas konteinerā. Ir virkne Eiropas valstu, piemēram, Vācija, kurā ļoti stingri soda autovadītājus, ja tie neievēro prasību kaķi pārvadāt konteinerā, bet ļauj dzīvniekam staigāt pa salonu. Mājās dzīvojošais kaķis pēkšņi var izbīties un glābties pie īpašnieka, kas stūrē auto, tādējādi izraisot avāriju. Ir bijuši gadījumi, kad mazs kaķēns palien zem bremžu pedāļa un jums jāizlemj – braukt grāvī vai ievainot dzīvnieku.

Atcerieties – savas un līdzcilvēku drošības dēļ neļaujiet kaķim brīvi pārvietoties transporta līdzeklī! Jauku ceļojumu!

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!