Foto: Shutterstock

Sarīkot revīziju savā garderobē ieteicams regulāri. Tā palīdz atstāt tikai tās lietas, kuras patiešām ir vajadzīgas un nes prieku. Bet pie viena – atbrīvot vietu kaut kam jaunam.

Pastāv trīs varianti, kā rīkoties ar apģērbu:

  • paturēt un valkāt ar prieku;

  • atbrīvoties: atdot, pārdot, izmest;

  • dāvāt jaunu dzīvi: pārveidot, atrast citu pielietojumu.

Lūk, te būs deviņi jautājumi, kurus ieteicams pašam sev pavaicāt, pirms ķeries klāt revidēšanai! Tie palīdzēs skapī atstāt tikai vissvarīgāko un vajadzīgāko, tā "NBC News" iesaka eksperti.

Vai man šī lieta der pēc izmēra?

Iespējams, ka kopš brīža, kad to iegādājies, tu esi pieņēmies svarā vai notievējis, un tagad šis apģērba gabals tev gluži vienkārši neder. Protams, var šādas lietas salikt skapī gadījumiem, ja nu tu atkal būsi "vecajā" formā.

Bet, pirmkārt, tas var arī nenotikt. Otrkārt, uz to brīdi džinsi, kleita vai džemperis, visticamāk, jau būs paguvis morāli novecot jeb neatbildīs modes tendencēm. Bet tas savukārt nozīmē, – šie apģērbi vienkārši aizņems vietu plauktos un katru reizi tevī izsauks vainas sajūtu.

Ja starp lietām, kas tev vairs neder, palikušas kādas īpaši mīļas un atmiņas raisošas lietas, saglabā tās. Visu pārēji vari drosmīgi izdāļāt citiem vai pārdot.

Cik sen tu pēdējo reizi vilki šo lietu?

Pat īpaši greznu vai specifisku apģērbu, piemēram, karnevāla kostīmu vai kādus fotosesijām domātus aksesuārus, mēs parasti uzvelkam vismaz reizi gadā. Ja tev ir lietas, kuras karājas skapī bez pielietojuma ilgāku laiku, padomā: vai patiešām tās tev ir vajadzīgas?

Kādas emocijas tev raisa šis apģērba gabals?

Vai tev patīk valkāt šo kostīmu vai nākas pieciest, ka tas nedaudz spiež, berž, traucē kustēties, kņudina, rullējas uz augšu? Bet varbūt pat atmiņā uzplaiksnī kādi nepatīkami notikumi, kas piedzīvoti, kad biji uzģērbis šos džinsus vai svārkus?

Ja ar konkrēto apģērba gabalu tev saistās sliktas emocijas, nav nekāda iemesla to atstāt savā drēbju skapī. Apģērbam jābūt ērtam un jāraisa prieks.

Kādā stāvoklī ir konkrētā lieta?

Jā, iespējams, kāds apģērba gabals, nudien, ir lielisks un tev neprātīgi patīk, bet diemžēl tas jau sen kā zaudējis savu sākotnējo spozmi. Izbalējis, izstaipījies, ar neiztīrāmiem traipiem. Šādā situācijā tu diezin vai šo garderobes elementu izmantosi – un tas vienkārši gulēs kādā kastē vai karāsies uz pakaramā.

Foto: Shutterstock

Vai man ir tādas paši vai ļoti līdzīgi apģērba gabali?

Visticamāk, sešas, praktiski identiskas sporta bikses vai vesela kaudze vienkāršu, baltas krāsas krekliņu tev īpaši nav vajadzīgi. Diezin vai tu tos visus reizē valkā. Bet tas savukārt nozīmē, ka daļa vienkārši aizņem vietu plauktā, radot ilūziju, ka tev ir daudz dažāda apģērba. Iespējams, ir vērts pārskatīt jeb samazināt rezerves un atstāt tikai dažus vismīļākos eksemplārus.

Vai šī lieta sader ar citu manu apģērbu?

Mēdz būt, ka mēs nopērkam kaut ko stipri atšķirīgu no mūsu kopīgās garderobes. Piemēram, viss skapis pilns smalkām kleitām, bet te pēkšņi iepatikušies saplēsti džinsi. Vai arī starp hūdijiem un sporta krekliem negaidīti iemaldījies perfekti balts krekls ar iestīvinātu apkaklīti.

Eksperimentēt ar stilu ir normāli, bet sev neierastas lietas labāk pirkt uzreiz komplektos. Citādi nebūs, ar ko tās kombinēt, tās vienkārši gulēs plauktos vai uz pakaramajiem.

Ja tev ir tādas "baltās vārnas", piemeklē tām kaut ko klāt, lai sanāktu pilnvērtīgs tēls. Vai arī atrodi šīm lietām jaunu to nēsātāju.

Vai šo lietu varu vilkt uzreiz vai to sākumā ir jāsaved kārtībā?

Visiem ir zināmas frāzes aptuveni šādā stilā: "Nodošu iešūt un nēsāšu", "Iztīrīšu traipu un vilkšu", "Jāsalabo tikai rāvējslēdzējs, un tad būs kā jauna".

Tikai bieži šie labie laiki tā arī nepienāk. Apģērbs iegūlis skapī, un savest to kārtībā gribas aizvien mazāk.

Te var pielietot to pašu jau pieminēto noteikumu par laika limitu. Ja 12 mēnešu laikā šo lietu tā arī neesi salabojis, tātad, – garderobē tai vairs nav vietas.

Man patiešām ir vajadzīga šī lieta vai to turu ķeksīša pēc?

Droši vien, ka ne reizi vien būsi dzirdējis, ka sievietes garderobē neapšaubāmi esot jābūt vakarkleitai un augstpapēžu kurpēm, bet vīrieša – baltam kreklam, žaketei un klasiskam mētelim. Iespējams, tu arī glabā šīs "obligātās" lietas, pat ja balto kreklu pēdējo reizi uzvilki izlaidumā, bet no augstajiem papēžiem tev briesmīgi sāp kājas. Tā nevajag!

Vai ir iespējams sniegt šai lietai otru dzīvi?

Tev ir džemperis, ko dievini. Bet tas ir sapūkojies, pāris valdziņu ir izskrējuši no vietas, un vispār – tas izskatās ne tik daiļš, kā agrāk. Uzvilkt to, lai doties tikties ar draugiem kafejnīcā vai uz randiņu, roka jau vairs neceļas.

Bet ja kopumā tev šī lieta patīk, tu vari, piemēram, to valkāt mājās. Vai uzvilkt, dodoties pastaigā uz parku vai pavilkt zem mēteļa. Ja tāds variants der, izmest veco apģērbu nebūt nav obligāti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!