Foto: Shutterstock

Pavasara saule mūs aplaimo arvien biežāk, kas nozīmē, ka arī augiem uz palodzes tās būs gana, lai tie dzītu savus spēcīgos asniņus cauri augsnei. Ko sēt tieši tagad?

Ja vasaras pilnbriedā vēlies sulīgus tomātus, tad tie jāsāk sēt marta vidū. Arī gurķim no sēšanas brīža līdz augļiem paies vismaz divi mēneši, tāpēc marts ir īstais laiks, kad sākt audzēšanu istabās. Tāpat priekš dēstiem var sēt arbūzus un melones audzēšanai plēves siltumnīcās. Vēl var paspēt iesēt un izaudzēt arī puravu stādus un rabarberu dēstus, kā arī agros kāpostus. Ja ir vēlme izaudzēt kolrābjus, tad agrai ražai tos var dziedzēt jau tagad un vēlāk pārstādīt siltumnīcā.

Marta beigās uzmanība jāpievērš garšaugu un salātu audzēšanai, jo tieši tad būs īstais laiks to sēšanai. Garšaugi dīgst ātri, tāpēc tos nav vajadzība sēt marta sākumā. Garšaugu piedāvājums ir gana plašs – spināti, estragons, timiāns, baziliks, rukola un citi aromātiski zaļumi, kas noderēs dažādu ēdienu papildināšanai. Garšaugus un salātus var sēt kastītēs, iebirdinot sēkliņas, bet neapberot tās ar zemi. Virsū var uzlikt plēvi, lai sēklām ir siltāk un zeme nekļūtu pavisam sausa.

Arī sīpolu stādīšana nav nokavēta, lai iegūtu sulīgos lociņus. Sīpolus var stādīt gan augsnē, gan arī ielikt tos glāzē ar ūdeni, taču tad jāievēro regulāra ūdens maiņa. Sīpoli, kas tiek audzēti zemē, noteikti jāaplaista katru dienu un tie jānovieto saulainā vietā, piemēram, uz palodzes. Tad, kad lociņi ir izauguši, neplūc tos visus nost no viena sīpola, bet plēs no katra sīpola pa vienam, lai tiem būtu vieglāk atjaunoties.

Vai ir kas tāds, ko var sēt jau siltumnīcā? Kā "Delfi" skaidrojusi agronome, dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, salātus var gan sēt, gan stādīt, taču eksperte iesaka labāk izmantot stādus, jo sēklas būtu jāizmanto vairāk. Savukārt, izvēloties sīpolus priekš lociņu audzēšanas, jāņem vērā, ka to ieguvei ir piemēroti sīksīpoli, kurus jau pašlaik tirgo veikalos. Ja izmanto sīksīpolus, jāizvēlas, ko ar tiem gribas siltumnīcā izaudzēt – lociņus vai sīpolus, jo abus nesanāks, ņemot vērā, ka sīpoliem vajadzēs ilgāku augšanas laiku. Ja tomēr gribas abus, tad daļu sīksīpolu var atstāt lociņu audzēšanai, pārējos – sīpoliem. Sīksīpolus var stādīt pašus pirmos, jo tiem ilgāk veidojas sakņu sistēma.

Eksperte norāda, ka svarīgi izvēlēties pareizu šķirni un jāpievērš uzmanība tam, ka spinātiem, redīsiem un salātiem ir šķirnes, kas piemērotas stādīšanai pavasarī vai rudenī, un tādas, kas pacieš vasaras karstumu.

Ar dārzniecības "Neslinko" saimnieces Elgas Bražūnes aprēķinātajām dienām, kurās nodoties dārzeņu sējai, vari iepazīties šeit. Savukārt biežākās kļūdas, kādēļ iesētais tā arī neizaug, vari uzzināt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!