Foto: DELFI

Kaķu obligātās čipošanas ieviešana tiek plānota jau no šā gada 1. jūlija. Tā kā tas nebūs lēti, liela daļa iedzīvotāju šo prasību varētu arī neizpildīt. Attiecīgi arī rodas jautājums – vai jāčipo pat istabas kaķi, kuri nekad nav bijuši un netiks laisti laukā? Izrādās, ka pašiem jaunās prasības ieviesējiem ir vairākas neskaidrības, kuru galvenais jautājums ir – kā izkontrolēt, ir vai nav kaķis čipots? Un ja nav – ko tad? Atbildi devās skaidrot "360TV".

Mikročipa ievadīšana un reģistrēšana sistēmā no 1. jūlija obligāta būs kaķiem, kurus laiž laukā, kuri uzturas patversmēs, kurus pavairo, ved līdzi ceļojumos, vai kuri piedalās izstādēs. Veicot izmaksu aprēķinu, "360TV" noskaidroja, ka viena kaķa čipēšana izmaksās ap 30 eiro.

Šobrīd pret mikročipēšanu visvairāk iebildumu ir lauku rajonos, kur cilvēki tur savā teritorijā jau sterilizētus un ne pārāk socializētus kaķus. Līdz ar to reģionu iedzīvotāji nav sajūsmināti par šo domu. Iespējams, ka šī kaķu grupa varētu tomēr tikt izslēgta no prasības, jo šis tas varot vēl pamainīties, kamēr laikā līdz 1. jūlijam izstrādā precīzus valdības noteikumus. Taču jau tagad ir skaidrs, ka vismaz pagaidām obligāti nebūs jāčipo kaķi, kas uzturas tikai mājās un nekad netiek laisti ārā.

Mājās neviens nenākšot un nepārbaudīšot, vai kaķim ir čips, taču tie murrātāji, kuri staigā ārā, varēs tikt pakļauti dzīvnieku ķērāju pārbaudēm. Ar īpašiem mikroshēmu lasītājiem būs iespējams noteikt – ir vai nav čips. Bet kas notiks ar kaķi, kuram tāda nav? Skaties video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!