Daudziem dēstu audzētājiem šī sezona izvērtusies kā pamatīgs izaicinājums, jo aizvadītajās nedēļās dabīgā saules gaisma mūsu platuma grādos bija diezgan reta parādība. Tādēļ dēstiem iesētie augi, īpaši jau tomāti, uz palodzēm stīdzē un nīkuļo. Padomus, kā rīkoties un kā augiem šopavasar palīdzēt, sniedz saimniecības "Zutiņi" saimnieces.

Teju katram latvietim, tiklīdz sniegs ir nokusis, tā vien gribas rokas ielaist zemē un sākt rušināties. Taču šis pavasaris dēstu un tomātu stādu audzētājiem izvērties par īstu izaicinājumu. To atzīst arī māsas Santa un Rūta saimniecībā "Zutiņi", kur ar dažādu šķirņu tomātu audzēšanu nodarbojas jau daudzus gadus. "Nav tik viegli kā katru gadu, jo, kā mēs dzirdam laika ziņās, to saulaino dienu šogad ir ārkārtīgi maz. Varbūt ir mulsuma brīdis, jo gan februāris, gan marts bija salīdzinoši silts, šķiet, pavasaris jau ir klāt, varam sēt, bet saulītes nav. Ar siltumu vien nepietiek, vajag arī sauli, tāpēc tomātu stādi šogad ļoti stīdzē, daudz vairāk nekā citus gadus," saka "Zutiņu" saimniece Rūta Beirote.

Māsas gan norāda, ka saimniecībā tomātu stādus arī šogad audzē līdzīgi, kā tas bijis citus gadus. Lielajās siltumnīcās tiem gaismas esot pietiekami, atliek vien nakts stundās nodrošināt vajadzīgo siltumu. "Tiem, kas tomātiņus audzē uz palodzēm, viens risinājums būtu pa laikam tos grozīt, lai pamainītu tiekšanās virzienu uz vienu pusi. Otrs risinājums – likt papildu apgaismojumu," saka "Zutiņu" saimniece Santa Meļķe.

Tādā pavasarī kā šis, ļoti būtiski ir sekot līdzi, lai dēsti tiktu laikus izpiķēti. Kad tieši to darīt, tas atkarīgs no izvēlētās šķirnes. Santa Meļķe: "Skatāmies uz augu, šeit jau ir iznākusi otrā lapiņa. Mēs jau piķējam, kad ir tikai pirmā iznākusi, tas ir pats ideālākais laiks, kad tos izpiķēt."

Stādu audzētājas uzsver, ļoti bieži dēsti nīkuļo vai stīdzē, jo tomāti ir izpiķēti tiem neatbilstošos podiņos vai arī izvēlēta nepareiza augsne. Māsas uzsver – stādu audzēšanā ne vienmēr piemērotākais risinājums būs tas, ko kāds centīsies pārdot sociālajos medijos. Lai stāds izdotos, ļoti liela nozīme ir, kādā trauciņā augs iestādīts. Santa Meļķe: "Ideāli būtu, ja tas būtu 700 ml. Tad nekonkurē savā starpā tik ļoti. Dēstiem augot, tiem kļūst resnāki stumbriņi, tie ir stabilāki, izmērs ir ļoti, ļoti svarīgs."

"Zutiņu" saimniecībā lielākā daļa tomātu iesēti ap 20. martu. Rūta stāsta, ka Vidzemē tomātu stādīšanai siltumnīcā piemērotākais laiks esot ap 15. maiju, tad zeme esot pietiekami iesilusi. Saimnieces arī norāda, tas, kā stādiņi šopavasar jūtas, esot atkarīgs arī no izvēlētās šķirnes. Piemēram, balkona tomāti jeb rūķīštomāti nemaz tik ļoti nav izstīdzējuši.

Šogad stādu tirgošanai "Zutiņos" aug ap 80 dažādu šķirņu tomāti, taču kopā saimniecības kolekcijā ir vairāk nekā 250 dažādas tomātu šķirnes. Rūta Beirote: "Šogad modē paliks saldie, divkrāsu tomāti, kas ir dzeltens ar sarkanu kopā, saucamie bikolori. No latvieša siltumnīcas nekādi nevar izsist lielos miltainos vērša sirds tomātus. Selekcionāri uz to arī iet, ka cilvēki pieprasa aizvien saldākus, miltainākus sviestmaižu tomātus."

"Zutiņu" saimnieces vēl piebilst, ja tomātu stādi tomēr pastīdzējuši, tos labāk stādīt nedaudz noguldot, nevis stumbru iedziļinot zemē, jo tādā gadījumā stāds daudz vairāk laika patērēs papildus sakņu sistēmas veidošanai, nevis lapotnes un ziedu radīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!