Smaržīgu un dziedinošu piparmētru tēju noteikti baudījis katrs. Taču šim reibinoši aromātiskajam augam vēl ir ļoti daudz labu īpašību. Mētras vienlīdz labi iederēsies arī atspirdzinošos vasaras kokteiļos, kā arī sniegs burvīgu garšu dažādos gaļas ēdienos un desertos. Kādas piparmētru šķirnes izvēlēties savā dārzā un kā par tām rūpēties, devāmies skaidrot uz saimniecību "Zutiņi" Siguldas novadā.

Vienā no zemnieku saimniecības "Zutiņi" siltumnīcām plaša vieta atvēlēta saimnieces Rūtas Beirotes dažādu šķirņu piparmētru kolekcijai. Šeit atlasītas vairāk nekā 20 pašlaik populārākās un interesantākās šī garšauga šķirnes. Viņa stāsta: "Ja izsenis latvietim piparmētra ir tikai tējas augs, tad mūsdienās piparmētras izmanto jau daudz, daudz vairāk. Piparmētras liek klāt pie gaļas ēdieniem, gaļas marinādēm, pie pupiņu mērcēm un sautējumiem. Atsevišķas piparmētru šķirnes, piemēram, kruzuļotā piparmētra atzīta kā labākā desu garšviela."

Piparmētru šķirnes var iedalīt pēc mentola intensitātes, kā arī garšas un smaržas īpašībām. Pēdējā laikā lielu popularitāti iemanto piparmētru šķirnes ar citrusaugu aromātu, piemēram, greipfrūtu, apelsīnu un mandarīnu piparmētras. "Šī piparmētra smaržo pēc citrusa miziņām. Šīs ar netipiskām smaržām visbiežāk tiek izmantotas tēju maisījumos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!