Līdz ar silto laiku mostas arī kukaiņi, tostarp arī tie, kam tīk apskādēt mūsu cītīgi lolotos augus. Ar šādu problēmu pie dārznieces un arboristes, raidījuma "Dārza jautājuma" vadītājas Ilzes Andersones vērsusies arī Katrīna, vaicājot – kā cīnīties ar laputīm upeņu krūmos, pirms vēl parādījušies ziedi?

Kā skaidro dārzniece, viņa ierasti izvēlas dabai draudzīgus veidus, lai tiktu galā ar kaitēkļiem. Šajā gadījumā, ja mājās ir vien daži upeņu krūmi, laputis var arī vienkārši saspiest ar rokām. Ja krūmu ir vairāk, palīgā var ņemt citus tradicionālos līdzekļus, piemēram, zaļo ziepju ziepjūdeni.

Pagājušajā gadā raidījumā "Dārza jautājums" Andersone kopā ar Bulduru tehnikuma augu aizsardzības skolotāju Ausmu Jaundžeikari aplūkoja, kā un kādus kaitēkļus ierobežot augļu un ogu dārzā pašā vasaras sākumā. Jaundžeikare piekrīt: laputis var apkarot, kokaugus nomiglojot ar zaļajām ziepēm. Ar vienu miglošanas reizi gan rezultāts visticamāk sasniegts netiks, tādēļ process vēlreiz jāatkārto apmēram piecas līdz septiņas dienas pēc pirmās miglošanas reizes. Zaļajām ziepēm klāt var pievienot arī zāļu (piemēram, nātru, pelašķu) novilkumus. Ņem vērā, ka laputis slēpjas zem lapām, tādēļ ar smidzinātāju krūmu nepieciešams apstrādāt no visām pusēm. Visu epizodi vari skatīties šeit.

Kas ir sāpīgākās problēmas un iemesli, kādēļ gadu gaitā tā arī neizdodas tikt pie ideālā mauriņa? Kā reizi pār visām reizēm tikt vaļā no nezālēm un sūnām zālienā? Kā draudzīgā veidā aizbiedēt no teritorijas projām kurmjus? To visu uzzināsi jaunākajā "Dārza jautājuma" epizodē!

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!