Foto: Shutterstock

Kad ģimenē ienāk mazulis, par vienu no svarīgākajām telpām mājoklī kļūst bērnistaba. Tās iekārtošana prasa īpašu uzmanību, jo bērnam jānodrošina gan drošība un komforts, gan glīta un mājīga vide. "Jung" komanda sagatavojusi padomus, ko ņemt vērā, lai bērnistaba top izdevusies.

Telpas izkārtojums

Plānojot bērnistabu, ir svarīgi izveidot dažādas zonas, kas atbilst bērna ikdienas aktivitātēm. Bērnistabu var iedalīt trīs galvenajās daļās – spēļu, gulēšanas un mācību. Tās gan jāpielāgo bērna vecumam.

Miega zonai – ērta gulta ar kvalitatīvu matraci, lai miedziņš allaž izdevies. Sienām labāk izvēlēties maigus toņus un siltas gaismas. Piemēram, zilie, zaļie un zilzaļie toņi nomierina, rada dziļuma un svaiguma sajūtu. Tāpat piemēroti būs gaišie toņi – bēšs vai dzeltenīgs.

Domājot par apgaismojumu, pie gultas var novietot nelielu naktslampiņu vai pie sienas pieliekt dekoratīvo lampu ar siltu apgaismojumu, kura intensitāti var regulēt, lai pirms laišanās miegā vēl var pašķirstīt un palasīt kādu pasaku grāmatu.

Rotaļas

Spēļu zonā vieta jārod rotaļlietām, rotaļu kastēm un plauktiem, kur visu pēcāk sakārtot un satilpināt – arī tā ir daļa no mācīšanās procesa. Jāatceras, ka plauktiem jābūt drošiem (lai visas skrūvītes vietā!), lai bērns nevar sevi savainot. Vēl labs variants – rotaļu stūrītī novietot mīkstu paklāju, uz kura var spēlēties.

Arī jāmācās

Domājot par mācību zonu, bērniem, kas jau iet skolā, jāpievērš uzmanība, vai uz rakstāmgalda apgaismojums ir pietiekošs, lai dūmakā nav jāžmiedz acis. Tāpat bērniem šo zonu var iekārtot radošā gara attīstībai – ierīkot gleznošanas vai zīmēšanas stūrīti ar visām varavīksnes krāsām, otām, zīmuļiem un, lūdzu, neaizmirsīsim arī par mēbeļu drošību – apkārt var paklāt plastmasas plēvi, kas pasargās no krāsas pleķiem!

Drošība

Kontaktligzdas vislabāk izvēlēties tādas, kuras var nosegt ar vāciņu – bērnam neradīsies vēlme tajās kaut ko spraust (parasti tas mēdz būt zīmulis), jo viņš to vienkārši neredzēs. Arī mēbeļu stūriem vērts piegriezt uzmanību – vai tie nav asi un pret tiem nav itin viegli, garām ejot, sasisties. Ja tie tādi šķiet, labāk padarīt tos drošus ar speciāliem aizsargiem, kas asos stūrus nosegs. Tāpat jāpadomā arī par logiem – der uzstādīt logu slēdzenes vai drošības barjeras. Tas vajadzīgs, lai bērns nevarētu logu atvērt bez pieaugušo palīdzības. Īpaši svarīgi tas ir, ja istaba ir otrajā, trešajā vai vēl augstākā stāvā.

Materiālu un krāsu izvēle

Izvēloties mēbeles un tekstilu bērnistabai, priekšroku labāk dod dabīgiem materiāliem. Piemēram, koka mēbelēm, jo tās ir izturīgas un drošas, ja ir atbilstoši apstrādātas. No tekstila – kokvilna gan gultasveļai, gan aizkariem būs elpojošs un viegli izmazgājams materiāls.

Arī krāsas patiesībā ir ļoti svarīgas, jo var ietekmēt bērna labsajūtu un garastāvokli. Pamatam vislabāk der neitrāli un gaiši toņi, savukārt gaumīgam akcentiem spēļu vai mācību zonā, lai veicinātu bērna radošumu, var izvēlēties spilgtas un dzīvīgas krāsas – dzeltenu, sārtu, rozā vai violetu.

Lai istaba būtu mājīgāka un personīgāka, talkā nāk dekorācijas. Piemēram, pie sienas piestiprināti plakāti, zīmējumi, gleznas, uzlīmītes ar bērna mīļākajiem multenes tēliem, atdzīvinās telpu un ačtelēm būs, ko pētīt. Kāds zaļums arī neskādēs, tāpēc interjeru var papildināt ar augiem (kaktusus šoreiz atstāsim citām istabām!).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!