Foto: Privātais arhīvs

Vieni teiks, ka augļudārzā nav skaistāka laika par ziedoni, citiem, savukārt, brīnišķīgākais šķiet tieši ražas laiks. Tomēr dārzs ir skaists vienmēr. Kā izskatās tavā dārzā, kādi augļu koki un ogulāji tur aug?

Pastāsti vai vēl labāk – parādi to mums, un, iespējams, tieši tu būsi tas, kurš laimēs "Stihl" rokaszāģi "GTA 26" 199 eiro vērtībā, kas lieti noderēs, lai sakoptu tava dārza rotu!

Piedalies konkursā, sūti savu pieteikumu ar augļudārza foto un īsu aprakstu par to, kāds ir tavs īpašais augļu dārzs. Uzvarētāju izlozes kārtībā noskaidrosim īsi pirms Jāņiem!

Foto: DELFI

Kad 100 gadīgā dārzā vienlaikus zied 80 ābeles

"Iedomājieties, kā ir, kad reizē zied ap 80 ābeļu. Mūsu dārzam ir ap 100 gadiem, un ābelēm prasās pēc kārtīgas sakopšanas. Otra mūsu dārza rota ir ir ozols, kuru var redzēt no mājas loga. Izaudzinājis manu mammu, mani un tagad jau mazbērniņš priecājas par tā varenumu. Jaunībā cietis no zibens spēriena, kas atstājis rētu visā garumā. Tad ir mazas rotiņas: valrieksts, kokveida peonija, būs kizils un plūškoks. Mamma atceras, ka kādreiz šeit audzis arī melnais zīdkoks. Būs jāuzdāvina," smaidot stāsta Baiba Freimane.

Foto: Baiba Freimane

"Esam neliela ģimenes saimniecība, kura uzsākusi savu darbību senā dzimtas īpašumā Smiltenes novadā Ūdrupē. Mūsu augļu dārzs mērāms 15 hektāru apjomā un tajā aug piecas bioloģisko smiltsērkšķu šķirnes. Lai pašiem nepaliek garlaicīgi, dārzu esam papildinājuši ar nedaudz kazenēm, avenēm, krūmmellenēm, plūmēm, jāņogām, upenēm un citām veselīgām un garšīgām lietām. Drīzumā plānojam arī nelielu lauka daļu atvēlēt sausserdim – Latvijā vēl maz pazīstamai, bet arī ļoti vērtīgai ogai. Savā dārzā labprāt uzņemam viesus un dalāmies tajā, ko zinām par smiltsērkšķu un citu ogu audzēšanu un kopšanu. Ar laiku esam pārliecinājušies, ka smiltsērkšķu kociņi ir sajūsmā par to apgriešanu – lapas plaukst ātrāk, tie ir izturīgāki pret laikapstākļu maiņām un, protams, nes labāku ražu," pastāsta dārza saimnieks Andrejs Nika.

Foto: Andrejs Nika

"Savu dārzu sāku veidot 2019. gada pavasarī. Tur, kur bija tikai nekopts lauks, man aug 40 valrieksti, kādas 20+ dažādu šķirņu lazdas, pāris Japānas valrieksti, ēdamie kastaņi, 10 melleņu krūmi, upenes, jāņogas, ērkšķogas, vīnogas, trīs ābelītes, četras plūmes, daži košumkrūmi, kuriem nezinu nosaukumu. Iestādījām 15 arbūzus un pāris melones, pārstādījām un izveidojām skujeņu dobi ar dažādiem skujeņkoku veidiem. Esmu no Rīgas, bet dārzs man atrodas Ropažos. Lauku sētā darba daudz! Un tā tas ir," apstiprina raženā dārza saimnieks Modris Briedis.

Foto: Modris Briedis

Ar citiem augļu dārza stāstiem un fotoattēliem iepazīsties galerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!