Tomāti ir tie augi, kurus gribas no sirds lutināt, jo nav nekas garšīgāks, kā sārts un mutē kūstošs tomāts, kas tikko no ķekara paņemts siltumnīcā. Tomēr dažkārt gadās, ka iedodam par daudz vai tieši otrādi – par maz. Tomāts par to signalizē, vien jāmāk izprast tā valoda.
Par to, ka augs nejūtas labi, visbiežāk norāda tā lapas. Taču ne vienmēr pēc lapām var simtprocentīgi noteikt iemeslu. Lapu izskatu var ietekmēt gan tas, kāda ir sagatavotā augsne, ar ko tomāti tiek mēsloti, ar kādu ūdeni laistīti un kā tiek vēdināta siltumnīca. Tikai kārtīgi izanalizējot visus šos faktorus, var izspriest, kur tieši tomātu audzēšanā nolaists greizi, stāsta dārzniecības "Neslinko" saimniece un tomātu kolekcionāre ar 45 gadu pieredzi tomātu audzēšanā Elga Bražūne.
Lapu dzeltēšanā vainojams varētu būt barības vielu trūkums, taču tikpat labi slikta siltumnīcas vēdināšana. "Augam nepietiek gaisa, tas slāpst, un tādēļ dzeltē lapas," vienu no iemesliem paskaidro tomātu audzētāja. "Var būt arī situācijas, kad augsnē barības vielas ir, taču blakus apstākļu ietekmē augs tās neuzņem. Piemēram, neatbilstošs laistāmais ūdens, kuram mēs nepievēršam pietiekamu uzmanību. Arī laistāmajam ūdenim svarīgi zināt skābuma jeb pH līmeni. Ja tas ir stipri kaļķains un ar paaugstinātu pH līmeni, augiem barības vielu uzņemšana ir apgrūtināta." Laistāmā ūdens pH līmenim ir jābūt 5,8 līdz 6,1, tad augsnē esošās barības vielas augi uzņem vislabāk.