Foto: Shutterstock

Temperatūrai paaugstinoties, jāmeklē veidi, kā atvēsināties. Izrādās, ka bez dārgām un sarežģītām iekārtām var izmantot arī bezmaksas un videi draudzīgu kondicionieri – augus.

Izdevumā "The Sun" dārzkopības eksperts no uzņēmuma "Budget Seeds" Kreigs Morlijs atklāj, kuri telpaugi un kā šajā uzdevumā palīdzēs.

Pat tie, kuriem neviens no desmit pirkstiem nav "zaļais", zina, ka telpaugi var uzlabot mājas gaisa kvalitāti, veicinot gaisa cirkulāciju un likvidējot piesārņotājus. Tomēr, kā skaidro eksperts, maz cilvēku apzinās, ka augiem piemīt arī gaisa dzesēšanas īpašības. Viņš skaidro: "Transpirācija ir process, kurā ūdens plūst caur augu no augsnes uz lapām un stublāju. Šis process, nodrošinot ūdens un barības vielu piegādi augu šūnām, uztur augus vēsus, jo ūdens no lapām iztvaiko. Transpirācija arī dzesē zonu ap augu."

Seši soļi transpirācijas veicināšanai

  1. Augi ir labi jālaista

    Dārzkopības eksperts skaidro, ka, ja augu bieži nelaista, tas cenšas taupīt ūdeni, un tas var samazināt transpirācijas ātrumu.

  2. Jāpalielina mitruma līmenis

    Morlijs saka, ka, novietojot augu uz paplātes, kas pildīta ar ūdeni vai mitriem oļiem, var veicināt transpirāciju: "Kad ūdens no paplātes iztvaiko, tas rada ap augu mitruma "burbuli"."

  3. Augi jākārto grupās

    Augu grupēšana kopā palīdz radīt mitru mikroklimatu. Tas neļauj katram individuālajam augam izžūt.

  4. Jāpalielina puķupoda izmērs

    Ja augu saknes ir saspiestas nelielā puķupodā, tas tos padara pakļautus ūdens stresam jeb ūdens trūkumam.

  5. Vasarā nefrizēt

    Dārzkopis norāda, ka augu atzarošana var samazināt transpirāciju, jo tā samazina ūdens uzņemšanu. Tāpēc, lai transpirāciju netraucētu, siltā laikā nevajadzētu veikt atzarošanu.

  6. Ņem vērā auga individuālās vajadzības

    "Izpēti auga aprūpes norādes un izmanto interneta informācijas avotus, lai noskaidrotu auga ideālos augšanas apstākļus. Cik daudz saules gaismas ir nepieciešams? Vai vēlamāki ir sausi vai mitri apstākļi?" Kreigs skaidro, ka telpaugi, kas novietoti neatbilstošā vidē, nebūs tik efektīvi mājas dzesēšanā.

Septiņi augi – gaisa kondicionieri

  1. Līdakaste (Dracaena Trifasciata)

  2. Volisa spatifīla (Spathiphyllum Wallisii)

  3. Alveja (Aloe Barbadensis Miller)

  4. Bambusa palma (Chamaedorea Seifrizii)

  5. Bostonas paparde (Nephrolepis Exaltata)

  6. Zelta scindapsis (Epipremnum Aureum)

  7. Pušķu hlorofīts (Chlorophytum Comosum)

Kreigs skaidro, ka dažādām augu sugām ir atšķirīgas lapu struktūras, kas ietekmē to transpirācijas ātrumu. "Lielāks lapu izmērs nozīmē vairāk poru, caur kurām atbrīvot lieko ūdeni, kas palielina transpirāciju," viņš saka. "Līdzīgi arī sugas ar izliektām vai salocītām lapām nezaudē tik daudz ūdens, jo to forma palīdz saglabāt mitrumu. Kad lapas noveco un gatavojas nobirt, parasti samazinās arī transpirācija."

"Daži augi izdala vēsumu vairāk nekā citi, tāpēc ir svarīgi zināt, kurus izvēlēties, ņemot vērā to gaisa dzesēšanas īpašības. Līdakaste, Volisa spatifīla, Alveja, Bambusa palma un Bostonas papardes ir īpaši piemērotas, jo tām ir augsts transpirācijas līmenis," viņš skaidro. "Ikvienam, kurš ir iesācējs augu kopšanā, laba izvēle būtu Zelta scindapsis, kas prasa maz piepūles, bet tiek novērtēts gaisu attīrošo īpašību dēļ, un Pušķu hlorofīts, kas lieliski piemērots vannas istabām, jo tam patīk mitrums."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!